Start / Bygga, bo och miljö / Avfall och återvinning / Skräpplockardagarna(2)

Skräpplockardagarna

Vallentuna är en Håll Sverige Rent-kommun! Vi arbetar aktivt för en skräpfri kommun, som en del av kommunens miljöarbete. En viktig del i det är de årliga Skräpplockardagarna.

Skräpplockardagarna är Håll Sverige Rents kampanj där barn och unga lär sig om nedskräpning och plockar skräp tillsammans. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.

Förra året deltog över 712 520 skräphjältar runtom i hela landet! 

 

Anmälan och tider

Alla är välkomna att anmäla sig till Skräpplockardagarna via hsr.se/skrapplockardagarna. Sista dag att anmäla sig är 31 maj 2021.

I Vallentuna satsar vi på skräpplockning vecka 16 och 17! Onsdagen 21 april har föreningslivet en särskild skräpplockardag. Det går såklart bra att plocka skräp senare (eller tidigare) än det också, bara man har anmält sig och beställt påsar senast 31 maj.

Skräpplockarmaterial

Förskolor, skolor och barn- eller ungdomsföreningar beställer skräpplockarpåsar och säckar via Håll Sverige Rents efter anmälan. Materialet är kostnadsfritt.

OBS! Leveranstiden ligger på 5-10 dagar så tänk på att beställa i god tid innan ni ska plocka. Materialet levereras till er så det viktigt att det finns någon på plats som kan ta emot leveransen när den kommer.

Vallentuna kommun skickar ut handskar till anmälda skolor och förskolor.

Håll Sverige Rent har också digitalt pedagogiskt material så att barnen kan lära sig mer om nedskräpningens konsekvenser och lösningar på ett lekfullt sätt anpassat efter barnens ålder.

Samtliga deltagare kan också använda skräpplockarappen Skrappen och registrera sin skräpplockning. Skrappen finns för både iPhone- och Androidmobiler.

Så här gör ni med det plockade skräpet

Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast. Verksamheter som i ett pedagogiskt syfte vill lägga förpackningar och tidningar i FTI:s behållare får göra det.

Det material som inte går att sortera kan ni lägga i era sopkärl för brännbart avfall.

Om ni samlar mycket skräp som inte får plats i era kärl så samlar ni det i en säck och mejlar kommun@vallentuna.se så ordnar vi hämtning. Ange gärna Skräpplockning i rubriken.

Hör även av er till kommunen om ni skulle hitta farligt avfall eller stora grejer som ni inte kan ta med er. Fota och felanmäl gärna direkt i kommunens app för felanmälan eller via webben. Där kan ni registrera på karta var avfallet ligger. Ni kan även höra av er till kommunens kontaktcenter på telefon 08-5878 5000 eller e-post kommun@vallentuna.se.

Tävling

Det finns tyvärr de som skräpar ner. Det blir fult och kan förstöra för djuren, människorna och naturen. Hur kan man få fler att slänga skräpet i papperskorgen, där det hör hemma? Håll Sverige Rent och Vallentuna kommun behöver er hjälp! Kom med i Vallentunas egen tävling – rita och designa VALLENTUNAS BÄSTA PAPPERSKORG! 

Gör så här:

  1. Jobba tillsammans med en eller flera kompisar på förskolan, skolan, fritids eller i föreningen.
  2. Rita en inspirerande bild eller mönster på ett stående A3-ark, som ska klä en papperskorg. Använd gärna starka färger så att det syns ordentligt.
  3. Glöm inte skriva konstnärernas namn eller avdelning/klass och förskola/skola/förening på bildens baksida.
  4. Skriv en kort text om er bild på ett annat papper– hur tänker ni att en papperskorg med er design får fler att slänga skräpet rätt och vad var kul med tävlingen? Glöm inte skriva under med förskola/skola/förening.
  5. Om ni gjort flera teckningar på förskolan, skolan eller i föreningen är det dags att välja ut ert tävlingsbidrag. Be en pedagog om hjälp.
  6. Fota av eller scanna in en bild och texten som hör till och skicka in ert tävlingsbidrag.

Vinsten:
Alla Vallentunas tävlingsbidrag visas i en utställning på Vallentuna Kulturhus i höst. Det vinnande bidraget kommer smycka en papperskorg i kommunen.

Lycka till!
______________________________________________________________

Info till pedagoger:
Vi välkomnar ett tävlingsbidrag per förskola, skola eller förening.

  1. Fota eller scanna bilden och skriv texten till i digitalt format  - glöm inte skriva var tävlingsbidraget kommer ifrån och kontaktuppgifter till pedagog. Skicka digitalt till • kommun@vallentuna.se, märk mejlet TÄVLING SKRÄPPLOCKARDAGARNA.
  2. Originalbilden i A3-format lämnar ni in till kommunens kontaktcenter i Kulturhuset eller postar till • Vallentuna Kulturhus, att. Mia Ståhl Broborg, Allév. 1, 186 39 Vallentuna. OBS! Vik inte bilden och märk kuvertet TÄVLING SKRÄPPLOCKARDAGARNA och se till att uppgifter om skola/förskola/förening finns på bildens baksida.

Senast 18 juni behöver vi ha ert tävlingsbidrag.

Tips:
• BARN FÖRSKOLEÅLDER: Tillsammans tar ni fram ett bidrag.
• BARN/UNGA I GRUNDSKOLEÅLDER: Gör en utställning och rösta fram favoriten.
• UNGA I GYMNASIEÅLDER: Ungdomar i gymnasiet kanske hellre formger en grafisk design till papperskorgen, det går lika bra. Tänk då på att spara ner den högupplöst. Rösta fram favoriten.

Håll Sverige Rents tävling stängde 15 maj.

 

Miljöstrateg

Ann Wahlström

E-post
ann.wahlstrom@vallentuna.se

Telefon
08-587 863 72

Maria Sundesten

Renhållningshandläggare

E-post
maria.sundesten@vallentuna.se

Telefon
08-587 848 44

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats