Bidrag 4: "Studentvillan"

På gränsen mellan centrum och villakvarteren

Vårt förslag Studentvillan tar sitt avstamp i Vallentunas karaktär, där småstaden och landsbygdens fördelar kombineras med närheten till huvudstaden.

Vi bygger våra idéer på tanken om att vilja vara hemma; hemma i Vallentuna där småstadens, landsbygden och naturens fördelar ger möjlighet till ett rikare och personligare liv. Men också viljan att vara hemma inom Studentvillans väggar; ett boende som utöver din kanske första egna lägenhet, också har alla ingredienser i ett familjehem. Studentfamiljens hem.

Vårt förslag baseras på en analys av omkringliggande byggnaders placering och karaktär och analysen har fått råda i resonemanget kring studentvillans volym och gestaltning. Vi har tagit utgångspunkt i tomtens läge, ett läge på gränsen mellan de större centrumbyggnaderna i Vallentuna och villakvarteren.

Studentvillans volym är tvådelade och bildar en övergång mellan centrumbebyggelsen och villorna längs Allévägen. Att Studentvillans skala relaterar både till områdets flerbostadshus och villorna i väst visas tydligt i byggnadens framträdande gavlar mot Allévägen. På detta sätt finner Studentvillan följsamt sin plats i stadsbilden i Vallentuna.

Vårt koncept – studentvillan – ett hem

För många är studietiden en härlig och socialt rik period i livet, men forskning visar att det gäller långt ifrån alla. En av fem studenter känner sig istället ensamma, enligt en undersökning från CSN från 2017. Detta har vi försökt råda bot på genom att utforma studentvillan till en social-och aktivt boendemiljö.

Känslan av att vara hemma infinner sig i Studentvillan redan innanför entrédörren, där de vanliga postboxarna och namntavlan får sällskap av personlig förvaring och anslagstavla. En hall helt enkelt, där du kan lämna både ytterkläder och skor i en egen garderob för att slippa låta dem ta plats i din lägenhet. I entréplanet finns även ett gemensamt kök och vardagsrum med plats för långbordet och den stora soffan som inte ryms inom den egna lägenheten. Här finns även TV och en stor gemensam tvättstuga. Ett hem där du kan umgås med dina vänner eller titta på TV samtidigt som du väntar på att tvätten skall bli klar.

Studentvillans uppglasade sociala entrérum är beläget i korsningen Allévägen och Gärdesvägen. Entrén vänder sig både mot centrum och kulturhuset och här finns en tydlig synergimöjlighet mellan byggnaderna då studenterna med stor sannolikhet kommer befolka både centrum och kulturhuset och nyttja dess studierum. Vi ser att Studentvillan och dess boende kommer berika Vallentuna och ge området en ökad känsla av trygghet och aktivitet även på kvällar och helger.

Lägenheterna i Studentvillan är små, men fullt utrustade med kök, badrum, förvaring, studieplats och sovalkov. Det är en kvalitativ plats för vila, studiero och egentid, men i förslaget vill vi också verka för att minska isolering och ensamhet genom att skapa förutsättningar för ett rikt socialt liv.

Vi har även valt att utnyttja Studentvillans vind till gemensamhetsutrymmen. I två större öppningar i taket finns en takterrass och ett orangeri/växthus. Ett sätt att möjliggöra umgänge under alla årets säsonger.

Fasad öst mot Gärdesvägen

Fasad norr mot Allévägen

 

Fasad väst mot gården

 

Fasad mot söder

 

Situationsplan

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats