Ta vara på hästgödslet
Hästgödsel innehåller växtnäringsämnen och bidrar till övergödning av sjöar och hav – samtidigt som värdefulla resurser går förlorade från odlingssystemet.
Sveriges omkring 355 500 hästar producerar runt 3 miljoner ton gödsel per år. I Vallentuna finns det cirka 150 hästgårdar och 1000-1500 hästar. Dessa producerar omkring 3 000 ton gödsel och 11 ton fosfor per år, beräknat med Jordbruksverkets verktyg.
Enskilda hästgårdar kan få stor påverkan på närliggande vattensystem om näringen från hästgödsel letar sig ut till vattendrag och sedan vidare ut till Östersjön.
Studiebesök och seminarium under hösten 2022
Studiebesök till Lurbo Ridklubb
27 september, kl. 16.00-17.30. Studiebesök till Lurbo Ridklubb utanför Uppsala. Lurbo Ridklubb är fjolårets vinnare av Lövsta Future Challenges Hållbarhetspris och har under de senaste åren lyckats ställa om till en mer hållbar verksamhet för både hästar och människor genom flera miljösmarta lösningar. Vi får träffa Anna Jonson, ordförande i Lurbo Ridklubb. Vi bjuder på fika.
Anmäl dig till studiebesök på Lurbo Ridklubb senast 23 september till barbro@wrs.se.
Studiebesök till Vallentuna Ridskola.
7 oktober, kl 15-16.30. Studiebesök till Vallentuna Ridskola. Vallentuna Ridskola har under senaste året förbättrat tidigare blöta rasthagar och anlagt en fosfordamm för att minska näringsläckaget till intilliggande vattendrag. Magnus Hamilton berättar om ridskolans verksamhet och de genomförda miljöåtgärderna. Vi diskuterar även möjligheten att öka samarbetet mellan lantbrukare och hästhållare kring gödselhantering för att sprida gödseln i närområdet. Vi bjuder på fika.
Anmäl dig till studiebesök på Vallentuna Ridskola senast 4 oktober till barbro@wrs.se.
Seminarium: Hästen och miljön
Seminarium på Strömsholm den 26:e oktober. Målgruppen är ridskolor och hästanläggningar.
Läs mer och anmäl dig på Rich Waters webbplats.
Hästgödsel är en resurs
Hästavföring innehåller stora mängder av näringsämnena kväve och fosfor. All näring från avföringen kan inte tas upp av växterna i området vid en hästgård. Överskottet rinner av marken och följer med ytvattnet vidare till vattendrag.
Att mocka i rasthagen har visat sig ha stor betydelse för att både få ned parasittrycket och minska avrinningen av övergödande ämnen. På Statens veterinärmedicinska anstalts webbplats kan du lära dig mer om hur du kan göra för att minska parasitsmitta i hagarna.
Oxunda rådgivningsprojekt
Oxunda vattensamverkan har startat upp ett rådgivningsprojekt för hästhållare inom deras avrinningsområde, för mer information se Oxunda vattensamverkan.