Ta vara på hästgödslet
Hästgödsel innehåller växtnäringsämnen och bidrar till övergödning av sjöar och hav – samtidigt som värdefulla resurser går förlorade från odlingssystemet.
Sveriges omkring 355 500 hästar producerar runt 3 miljoner ton gödsel per år. I Vallentuna finns det cirka 150 hästgårdar och 1000-1500 hästar. Dessa producerar omkring 3 000 ton gödsel och 11 ton fosfor per år, beräknat med Jordbruksverkets verktyg.
Enskilda hästgårdar kan få stor påverkan på närliggande vattensystem om näringen från hästgödsel letar sig ut till vattendrag och sedan vidare ut till Östersjön.
Hästgödsel är en resurs
Hästavföring innehåller stora mängder av näringsämnena kväve och fosfor. All näring från avföringen kan inte tas upp av växterna i området vid en hästgård. Överskottet rinner av marken och följer med ytvattnet vidare till vattendrag. Läckaget är vanligtvis störst under hösten och vintern då nederbörden är stor och växterna inte tar upp näringsämnen i samma utsträckning.
På och i anslutning till hästgårdar finns flera förhållandevis enkla åtgärder som kan göras för att minska näringsläckage. Nedan finner du information om åtgärder som sammanställts inom projektet BalticSea2020, som syftar till att få till stånd åtgärder som bidrar till en friskare Östersjö.
Webinarium
Hästhållare kan behöva stöd i sitt arbete med att minska övergödningen och för att använda gödslet som en resurs. Vallentuna kommun sökt och fått statligt bidrag från för informationsinsatser riktade till hästgårdar och jordbrukare i Åkerströmmen och Oxundaåns avrinningsområden.
Här nedan kan du titta på ett webinarium om hästgödsel, problem, möjligheter, bidrag, lagar och regler. Webinariet ger praktiska lösningar och exempel på hur hästgödsel kan tas om hand som en resurs. Längre ned på sidan finns länkar till mer information.
Hålltider i filmen (scrolla på filmens tidslinje):
00:00 - Introduktion - Frida Hellblom, vattensamordnare Vallentuna kommun
09:50 - Vattenkvalitet, övergödning och gödsel - Margareta Friman-Scharin, ekolog Österåkers kommun
18:50 - Hur lätt är det att göra rätt? Information om gödsel, lagring och spridning - Hanna Bannbers, miljörådgivare Hushållningssällskapet i Uppsala
44:30 - Praktiska lösningar på hur hästgödsel kan bli en resurs i stället för ett problem. Om hur vi kan jobba gödselsmart så att alla vinner på det - Margareta Bendroth, agronom och hästrådgivare Hushållningssällskapet Sjuhärad
1.13:30 - Stöd och bidrag som finns för hästhållare för att minska övergödningen - Emma Lennmo, landsbygdsavdelningen vid Länsstyrelsen i Stockholms län