Start / Bygga, bo och miljö / Nyheter bygga, bo och miljö / Vallentuna klättrar i miljöranking

Vallentuna klättrar i miljörankning

Vallentuna kommun når plats 53 av 290 i årets rankning av Sveriges miljöbästa kommun. Kommunen har förbättrat resultatet från plats 233 år 2016. Det är ett kvitto på det breda och engagerade miljöarbete som sker i kommunens verksamheter.

- Jag är så glad och stolt över att vår satsning på att prioritera miljö syns i rankingen, säger Parisa Liljestrand, kommunstyrelsens ordförande. Vi har många medarbetare i kommunen som jobbar hårt med miljöfrågorna och det är roligt när det positiva resultatet blir tydligt.

Mediabolaget Aktuell Hållbarhet gör årligen en undersökning av kommunernas miljöarbete. Frågorna i rankningen täcker hela miljöområdet och varierar från år till år. Årets resultat speglar det breda och systematiska miljöarbete som de senaste åren etablerats inom hela kommunen.

Vallentuna kommun använder rankningen som ett nyckeltal för att följa upp och utveckla miljöarbetet. Rankingen ger även en jämförelse med andra kommuner och hjälp att utveckla miljöarbetet.

- Vi höll fast vid nyckeltalet även när vi tappade i rankingen förra året, säger Parisa Liljestrand. Det var en hjälp för att bland annat öka vårt fokus på att minska utsläppen av växthusgaser och kommunstyrelsen har gjort en särskild satsning på att öka andelen miljöbilar bland kommunens fordon.

Vallentuna kommuns tar i år plats 53 av totalt 290 kommuner. De kommuner som hamnar allra högst i rankingen är stora, resursstarka städer. I gruppen storstäder och storstadsnära kommuner ligger Vallentuna på plats 18 av 46 kommuner. Bland kommuner med ungefär samma folkmängd som Vallentuna, 30 000-40 000 invånare, tar Vallentuna plats 4 av 22.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats