Start / Förskola och skola / Grundskola och fritidshem / Nyheter grundskola och fritidshem / Europamästare i dragracing har besökt Vallentuna gymnasium

Europamästare i dragracing har besökt Vallentuna gymnasium

Idag fick fordons- och transportprogrammet besök av Micke Kågered, professionell dragracingförare. Tillsammans med representanter från bland annat DEFA och Milwaukee besöker han gymnasieskolor i hela landet och berättar om dragracing, motorer, batterier och elverktyg. Under dagens besök visade de även en STCC banracingbil och gav tips till elever som kan tänka sig att jobba som racingmekaniker. ”Det handlar inte bara om att ha ett starkt motorintresse och vara en duktig mekaniker utan även att fokusera på kärnämnena engelska, svenska och matematik.  Vill du bli mekaniker i ett racingteam måste du kunna både räkna, skriva och göra dig förstådd. Vi pratar mest engelska både på tävlingarna och i teamet”, säger Micke Kågered.

Micke är flerfaldig europamästare i Top Fuel, den högsta klassen inom dragracing. Han berättade även om hur det är att tävla i sporten och hur viktigt mekanikerteamet bakom förarna är. Efter varje lopp tas motorn isär för att servas eftersom påfrestningen är väldigt stor när bilen körs på full effekt. Det händer att teamet skruvar ner den åtta gånger under en tävlingshelg. Bilen han tävlar med har hela 10 000 hästkrafter och går från 0 till 500 km i timmen på fyra sekunder.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats