Förtydligande av ersättning och tilläggsbelopp till skolor
Vallentuna kommun hanterar ersättningar utifrån vad skollagen anger. Graden av beviljade ansökningar är hög i Vallentuna kommun i jämförelse med kringliggande kommuner.
Ersättningar
Ersättning till fritidshem och skola är definierat i skollagen. Lagstiftningen är mycket tydlig i att alla aktörer, både kommunala skolor med särskilda undervisningsgrupper för elever med uttalade stödbehov i den egna kommunen, andra kommuners kommunala skolor och friskolor ska behandlas utifrån lika villkor.
Det innebär att det inte är möjligt att rikta särskilt ekonomiskt stöd till en enskild skola eller aktör. Både bedömning av vad som ger rätt till ersättning behöver ske på lika villkor och nivån för ersättning behöver vara likvärdig.
Därför är det inte förenligt med skollagen att rikta en annan typ av stöd till exempel Aktiviaskolan enbart.
Förutom den ordinarie ersättningen "skolpeng" finns även möjlighet att söka tilläggsbelopp för elever med omfattande stödbehov.
Vad tilläggsbelopp ska täcka är tydliggjort i skollagen. Undervisning med speciallärare, undervisning i mindre grupper, dator eller andra typer av hjälpmedel eller stöd av kurator eller annan funktion inom skolans elevhälsoteam ska inte täckas av tilläggsbelopp utan ingår i grundpengen och skolans grunduppdrag.
- Tilläggsbelopp kan beviljas för extraordinärt stöd av till exempel elevassistent för elever med svår ångest eller oro, elever som har kraftigt utåtagerande beteende som riskerar trygghet och arbetsro för sig själv eller andra.
- Tilläggsbelopp kan sökas för elever med mycket svåra inlärningssvårigheter som behöver assistentstöd för att kunna delta i undervisningen.
- Tilläggsbelopp kan även beviljas för omfattande lokalombyggnationer för att tillgänglighetsanpassa skollokaler.
Tilläggsbeloppet bedöms alltid utifrån enskild elevs behov och i förhållande till skoldagens längd och innehåll.
Jämförelse av ersättningsnivåer
Flera grannkommuner har nyligen infört extra strukturbidrag till friskolor, därför är det svårt att jämföra nivåer kommuner emellan idag.
Graden av beviljade ansökningar för tilläggsbelopp är hög i Vallentuna.
För perioden januari 2021 till oktober 2021 kan man se att 41,9% av inkomna ansökningar från Aktiviaskolan fått fullt bifall. 30,1% av inkomna ansökningar har fått delvis bifall. 26,9% är pågående utredningar och har inte fattade beslut ännu och endast 1,1% av inkomna ansökningar från Aktiviaskolan har fått avslag på grund av bristfälligt underlag.
Ersättningsnivå för elevassistent baseras på elevens vistelsetid i skolan, den tid stöd kan ges och beräknas på genomsnittliga lönekostnader för motsvarande tjänst i de kommunala verksamheterna.
Överklaga
Möjligheten att överklaga till förvaltningsrätten finns. Hos förvaltningsrätten prövas om kommunen agerat korrekt eller inte.
Inget av de beslut från Vallentuna kommun gällande tilläggsbelopp som överklagats av fristående förskola eller fristående skola till förvaltningsdomstolen har lett till att förvaltningsdomstolen under år 2021 anser att beslutet är felaktigt.
Aktiviaskolan är ett fristående företag och hur skolans ägare organiserar sin verksamhet kan Vallentuna kommun inte påverka eller uttala sig om utan frågor som kommer kring detta behöver riktas direkt till huvudmannen för skolan.