Start / Förskola och skola / Grundskola och fritidshem / Nyheter grundskola och fritidshem / Vallentuna blir spjutspetsar för framtidens hållbara skolmåltider

Vallentuna blir spjutspetsar för framtidens hållbara skolmåltider

I pressmeddelande från Livsmedlesverket och Vinnonva presenteras projektet "Ett nytt recept för skolmåltider".

Fyra kommuner, däribland Vallentuna, är utvalda och kommer vara utvecklingsmiljöer i ett unikt projekt för att skapa framtidens hållbara skolmåltidssystem. Med stöd av Livsmedelsverket, Vinnova och flera andra nationella aktörer ska de testa innovativa lösningar för att göra måltiderna hållbara – från bonden till klassrummet och tillbaka igen.

För att nå de globala hållbarhetsmålen Agenda 2030 behöver vi producera, köpa och äta mat som gynnar både hälsan och miljön. Projektet "Ett nytt recept för skolmåltider" utforskar hur ett sådant hållbart system kan se ut – socialt, miljömässigt och ekonomiskt. Tanken är att skolmåltiderna kan bilda modell för hur hela livsmedelssystemet kan ställas om.

– Det blir väldigt spännande att följa de fyra utvecklingsmiljöerna! De blir spjutspetsar för hållbara skolmåltider och vår förhoppning är att alla kommuner i Sverige ska kunna dra nytta av deras erfarenheter, säger Livsmedelsverkets projektkoordinator Ulrika Backlund.

- Vi är stolta över att bli utvalda för att bidra med vår kunskap för att skapa en hållbar och kvalitativ skolmåltid. Vi har goda förutsättningar att lyckas väldigt bra, säger Charlotte Müntzing, Kostchef Vallentuna kommun.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats