Unga Framtidspriset 2020

Prisutdelning för årets (2020) Unga Framtidspristagare på Vallentuna gymnasiums skolgård

Fredagen den 15 jan samlades årets pristagare av Unga Framtidspriset på Vallentuna gymnasiums skolgård och mottog sina priser, på 1000kr vardera samt varsin Ipad.

Årets tre pristagare är Nimo Mahamed Hasan, Shukri Osman Okash och Arefa Husseini.

Årets pristagare tog studenten från Handelsprogrammet våren 2020 och drev under läsåret 2019/2020 ett företag (UF-företag) som hette Light & Glow UF. De samlade in, återvann och skapade nya produkter (ljus) som de sedan sålde.

Juryns motivering var: "Vinnarna har på ett nytt sätt öppnat upp hållbarhetsfrågorna för Vallentuna gymnasiums UF-företag och därmed blivit en viktig förebild för kommande företag i hur dessa frågor kan tydliggöras i allt från idé till tillverkningsprocess och försäljning. Vinnarna har också visat förmågan att kunna anpassa sina produkter utifrån vad de hade för resurser att utgå ifrån i stunden".

Årets pristagare har på ett tydligt sätt inspirerat nästa elevkulls företag genom att arbeta med hållbarhetsfrågor på ett tydligt sätt.

"Unga framtidspriset" är ett samarbete mellan Vallentuna gymnasium, företaget Agendamakers, Vallentuna kommun, Företagarna i Vallentuna, några ytterligare enskilda företag och privatpersoner.

Initiativtagaren Gabriel Liljenström, tidigare elev och lärare på skolan, tog hösten 2019 initiativ till att uppmärksamma ungdomar som går eller nyligen gått ut gymnasiet och deras arbeten med att arbeta med hållbarhetsfrågor och frågor om entreprenörskap. Priset är en förlängning av FN:s Globala mål och Agenda 2030-arbetet och att då på lokal nivå uppmärksamma ungdomar om hur arbetet ed målen kan gå till. Priset är tänkt att åtminstone delas ut till år 2030, då de Globala målen skall vara uppfyllda. Vanligtvis ska priset delas ut i samband med skolan Framtidsdag som går av stapeln i slutet på november varje år, men eftersom pandemin satte stopp för stor prisutdelning i skolans aula offentliggjordes priset på skolans digitala julavslutning.

 

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats