Start / Fritid och kultur / Bibliotek / Att göra / Biblioteket där du är

Stärkta bibliotek

Kulturrådet och projektet Stärkta bibliotek bidrar med nya medel till Vallentuna bibliotek!

Biblioteket kan fortsätta med arbetet att nå ut till hela kommunen. Läs pressmeddelandet .

Följ oss på Instagram
@bibliotekvallentuna
#vallentunasrörligabibliotek
#biblioteketsomdemokratiskarena

Ungdomar och arena för demokrati

Biblioteket satsar på utveckling av utbudet för unga. I höst kommer skolorna få erbjudanden om samtalsträffar för ungdomar med temat självkänsla. Ungdomarna ska få en stund av igenkänning och peptalk för att bättre självkänsla och inspiration.

 • Under hösten presenteras även utställningen Det resande demokratilabbet i Kulturhuset, som sätter fokus på hur man bedömer källors trovärdighet. Lär dig genomskåda budskap och bli en propagandaavslöjare! Syna framgångsfaktorerna i Propagandalabbet. Vidga din världsbild i Åsiktsmaskinen.
 • Den 8-27/10 erbjuder biblioteket visningar av utställningen Det resande demokratilabbet i Vallentuna Kulturhus. Visningar är för allmänhet, enskilda eller mindre grupper, samt elever år 7-9 och gymnasiet (skolor får särskild inbjudan). Boka er visning redan nu! Kontakta biblioteket!
 • I samband med utställningen, och E-medborgarveckan, föreläser Isobel Hadley-Kamptz på temat Radikalisering på nätet, om hur "vanliga människor" spårar ur och varför vi beter oss omoget i sociala medier. Torsdag 10 oktober kl. 18.30.
 • Tomas Gunnarsson, mer känd som Genusfotografen, föreläser om genustänk i bilder och normkritisk bildanalys. Hur bild, konst och reklam kan cementera begränsande könsroller och exkluderande normer, eller hur bilder kan kittla vår fantasi om vilka vi kan vara och spegla alla samhällsgrupper. Onsdag 13 november kl. 19 i Vallentuna Kutlurhus.
 • Med utgångspunkt i den kritikerrosade och Augustnominerade boken Mammorna föreläser Alexandra Pascalidou, – Det blir en eldig timme för alla som behöver kraftsamla och kicka igång kamplusten för att göra världen lite värdigare för lite flera, säger Alexandra Pascalidou. Måndag 18 november, Vallentuna Kulturhus.
 • Se upplevvallentuna.se

Pop up - biblioteket, det rörliga biblioteket

Snart kommer vi även ha tillgång till en Kulturbil vilket gör det lättare för oss att besöka både hembygdsgårdar, idrottsevenemang, äldreboenden och förskolor runt om i kommunen. Ta gärna kontakt med oss om ni har något på gång där vi kan delta! 

Under 2019 kommer biblioteket till flera platser i kommunen. Vi vill möta så många Vallentunabor som möjligt. Vi ses i ett vägskäl nära dig!

Håll utkik, vi kanske kommer till en plats där du råkar befinna dig!

 • Bokprat där du är! I höst vänder vi oss särskilt till hembygdsföreningar, som fått inbjudan per brevpost, och andra kulturföreningar. Vi är öppna för frågor även från andra. Har ni något planerat där det kan passa att vi ansluter eller vill ni ordna en särskilt bokträff hos er? Biblioteket vill komma ut för att prata böcker och läsning och tipsa om böcker på ett tema. Vi kan också komma med "Digitala första hjälpen". Känns det intressant? Hör i så fall av er till biblioteket senast måndag 12 augusti, för vidare avstämning och planering som passar både er och oss.

Planerade aktiviteter för hösten 2019 är

Vi fyller på med aktiviteter/platser allteftersom planering och inbokningar blir klara. Tipsa oss om en plats eller ett tillfälle där biblioteket kan vara med! 
Har du frågor, kontakta biblioteket!

 

Våren 2019 var det rörliga biblioteket med på:

 • Åbycon: ett rollspels- och brädspelskonvent 16 mars
 • Digitala första hjälpen på turné 26-28 mars - till träffpunkter och bibliotek under ALL DIGITAL week
 • Deckarkväll 11 april i Karby bibliotek
 • Fira Världsbokdagen 23 april - träffa biblioteket hos Korpen och ute i Vallentuna centrum.
 • Korpens årsmöte
 • Frösunda vårmarknad 18 maj, Torsholma Frösunda
 • Runrikets dag 25 maj, vikingahelg

 

 

Det rörliga biblioteket bekostas genom statligt bidrag inom satsningen Stärkta bibliotek.

Kontakta biblioteket

Telefon: 08-587 853 50

E-post: bibliotek@vallentuna.se

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats