Start / Fritid och kultur / Bibliotek / bibliotek70 / biblioteksminnen

Biblioteket 70 år!

Vid en högtidlig ceremoni i januari 1951 överlämnades hela ABF-biblioteket som gåva till kommunen. Det blev Vallentunas första folkbibliotek och grunden för dagens bibliotek, ett bibliotek för alla. Var med och fira!

Berätta ditt biblioteksminne!

Minns du ditt första bibliotek? Har du ett särskilt minne där biblioteket betytt något extra för dig? Berätta! Vi välkomnar berättelser från alla åldrar och från andra platser och länder. 

Biblioteket samlar in och gör ett urval av vilka berättelser, hela eller delar ur dem, som vi har möjlighet att visa i biblioteket eller i digitala kanaler.

Din berättelse lämnas in anonymt men vi vill gärna veta din ålder och vilket bibliotek ditt minne kommer från. 

Svara gärna på frågorna:

  • Vilket bibliotek är ditt minne från?
  • Hur gammal var du då?
  • Hur gammal är du?
  • Vad betyder biblioteket för dig?
  • Vad heter du i förnamn? (valfritt)

Dela med dig av ditt biblioteksminne

  • Du kan lämna in din berättelse direkt på sidan Dela med dig av ditt biblioteksminne 
  • Du kan lämna in den på något av biblioteken i Vallentuna, Karby eller Kårsta.
  • Du kan skicka din berättelse som brev till Bibliotek Vallentuna, Allévägen 1, 186 86 Vallentuna
  • Du kan skicka din berättelse som e-post till bibliotek@vallentuna.se. Skriv "biblioteksminne" i ämnesraden.
  • Vill du hellre berätta muntligt? Ta kontakt med med biblioteket via e-post eller telefon 08-587 853 50.  

 

Berättelser  

Här kan du läsa inlämnade berättelser:

Ett minne från Hisingen:

Mitt tidigaste biblioteksminne är bokbussen som kom till Säve på Hisingen. Jag kan ha varit omkring fem år och det var pappa som brukade ta med mig. Bussen stannade precis vid vårt radhusområde. Den var ljusgrön och inuti luktade det så speciellt - det luktade böcker!

Det kanske till och med var så att det kom en bokbuss vissa dagar särskilt inriktad på barn- och ungdomsböcker, och andra dagar för mer vuxna läsare. Jag kommer ihåg att jag lånade böcker ofta men inte riktigt vad jag lånade.

Utom just en bok som fastnat i minnet. Detta var under sent 1960-tal. Boken handlade om en grupp barn som ville åka till havet för att bada. De lyckades få tag på en buss - den var grön den också - men när de väl kom till stranden, blev de stoppade. Den stranden var bara för vita. Efter en lång bussfärd på krokiga vägar kom till slut den gröna bussen fram till en ännu finare strand där barnen kunde få bada. Jag har många gånger undrat vilken bok detta var.

(Boken om barnen som ville åka till havet kanske vara Djungeln en trappa upp av Peter Paul Hilbert? Den finns bland annat på Kungliga biblioteket och Barnboksinstitutet, hälsar bibliotekarierna som rådfrågat en beläst före detta kollega.)

Gunilla:

På sportlovet 1954 på Sundbybergs bibliotek föreläste forskningsresande Sten Bergman om sin resa till Nya Guinea. Hans bok utkom samma år. Jag sprang till ”bibblan” för att komma först i kön och inte missa. Biblioteket hade också studiecirklar med jazzmusik och klassisk musik för tonåringar kvällstid.

Från 1972 är jag flitig låntagare på Vallentunas biblioteksfilial i Karby. Vilken skatt härute i glesbygden! Att kunna ha tillgång till hela världens litteratur och ”bilen kommer” till 70+arna utan kostnad!

Vi måste värna om biblioteken! De måste finnas alltid!

Vad betyder biblioteket för dig?

Väldigt mycket – en demokratisk livlina! Att kunna ta del av hela världens barnlitteratur, skönlitteratur, facklitteratur, forskningsrapporter, ljudböcker, e-böcker, släktforskning, digital hjälp, föreläsningar även för barn, bokcirkelförslag, berättaraftnar med mera.

1954 var jag 10 år och biblioteksminnet är från Sundbybergs bibliotek. Idag är jag 77 år.     

(Boken av Sten Bergman heter Stenålder och grön urskog och finns att låna på biblioteket i Vallentuna. Med vänlig hälsning från bibliotekspersonalen.)                                             

Ulrika:

Det lilla extra 

Hej! 

Under uppväxten och innan barnen var jag på biblioteket minst en gång i veckan, så jag var ganska välkänd där. När jag var halvvägs genom en tvillinggraviditet blev jag ropad på när jag var på väg in bland hyllorna. Det var en av bibliotekarierna som, oombett, plockat ihop en liten bokhög om att ha tvillingar. Den omtanken värmde så att jag minns det än idag - och då är det 26 år nu.

 

Lars:

"- Ja, jag är ju född 1951 så det där med överlämningen till kommunen (som gåva från ABF-biblioteket) minns jag inte. Men jag minns biblioteket och kommer ihåg alla bibliotek där de varit. Mormor bodde ju där Träffpunkten är nu och farmor uppåt Angarn. Där bodde vi med.

Jag minns på mitten av 50-talet, då började vi gå ner till biblioteket, som en lärare som hette Bernard Bengtsson drev, han köpte in böcker och ordnade. Det var mamma, jag och brorsan, pappa med ibland. Jag minns att mamma läste för mig, båda föräldrarna läste för oss. Vi hade ju bara p1 på radion och ingen tv.

Sedan dess älskade vi att läsa. Vi läste, jag och min dåvarande fru, för våra barn som föddes på 80-talet, det var så viktigt. För mig är det livsviktigt.

Minnet är från biblioteket i kommunalhuset, det från 50-talet. Då var jag 7-9 år. I år blir jag 70 år.

Det är så bra att det här blev byggt (syftar på Vallentuna Kulturhus och bibliotek). Jag skulle inte kunna vara utan biblioteket idag."

Maj:

"- Mitt tidigaste minne av bibliotek kommer från folkskolan i Skänninge och året kan ha varit omkring 1940. Biblioteket fanns i ett klassrum och där kunde man låna böcker. Vilken lycka det var att få ta hem boken om Lejonet Saba eller låna boken om samerna av Einar Wallqvist där det fanns så vackra bilder. Tänk att få bo i en kåta och följa renarna på fjället, det var något att drömma om! Ännu har jag stort intresse av samer och älskar att vandra i fjällen. När jag läste dessa böcker var jag omkring 8 år och nu är jag 88 år.

Biblioteken betyder mycket för mig. Alltid har jag kunnat gå till dem och där göra fina fynd. Jag har alltid fått stor hjälp att få tag i facklitteratur. Att kunna hitta mycket gammal och även nyskriven litteratur, att få komma med förslag till nya inköp man vill läsa allt detta är så värdefullt. Att få sitta i lugn och ro i vårt fina och vackra bibliotek och leta, titta och läsa det är fint. Att leta bland alla prenumerationer och hitta bra artiklar, det är också tacknämligt.

I covidtider när vi har så mycket tid att läsa är vi oerhört tacksamma för den hjälp vi fått från den alltid så vänliga personalen. Tyvärr nu uppehåll (perioden 21 december-24 januari).

Bokens dag med författare som är inbjudna och berättar om sina böcker, det är intressant och mycket roligt. Vi minns till exempel Mikael Niemi och hur vi skrattade.

En mycket tacksam Maj"

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats