E-bok

En e-bok är en bok som har överförts till elektroniskt format så att du kan läsa texten direkt på din dator, surfplatta, mobiltelefon eller på en särskild läsplatta.

Hur gör jag för att låna en e-bok?

För att låna en e-bok behöver du gå igenom fem steg. 

1. Skaffa ett bibliotekskort 
2. Skapa användarkonto hos Adobe, ett Adobe-ID
3. Ladda ner app eller läsprogram
4. Sök upp en e-bok i bibliotekskatalogen
5. Ladda ner och öppna boken i appen eller läsprogrammet

Nedan förklarar vi hur du gör det:

 

1. Skaffa ett bibliotekskort 

För att låna e-böcker behöver du vara låntagare på biblioteket. Du kan börja med att fylla i formuläret Skaffa lånekort.

För att aktivera kortet/kontot behöver du visa upp ditt ID-kort på något av biblioteken i Vallentuna, Karby, Kårsta eller Lindholmen. 

2. Skapa användarkonto hos Adobe

Du behöver ett användarkonto hos Adobe. Adobe-ID är gratis och enkelt att ordna. Med ett Adobe-ID kan du läsa din lånade e-bok på flera enheter.
Skapa Adobe-ID.

3. Ladda ner app eller läsprogram

E-böcker som du lånar på bibliotek är krypterade och måste läsas med ett särskilt läsprogram. Du laddar ner programmet en gång, därefter finns läsprogrammet på din enhet. Uppdatera vid behov.

Läsprogrammen är:

Om inte Bluefire Reader fungerar, kan du prova att ladda ner Aldiko eller PocketBook Reader. Läsapparna är gratis, men det kan förekomma reklam. Alla är inte på svenska.

Om du har en läsplatta från Sony behöver du använda deras e-boksprogram Reader.

Auktorisering

Appen ska auktoriseras med ditt användarkonto hos Adobe. Skriv in dina uppgifter när du startar appen första gången. Om du redan har Bluefire Reader, men inte har auktoriserat appen, kan du göra det under infosymbolen.

4. Sök upp en e-bok i bibliotekskatalogen

När du har uppdaterat eller installerat läsprogram på din enhet och skapat ett Adobe-ID kan du börja låna e-böcker! E-böckerna hittar du i bibliotekskatalogen.

Sök på titel, författare eller ämnesord. Du kan välja medietyp e-bok i utökad sökning eller filtrera din sökning på enbart e-bok.  

Symbolen  och texten [Elektronisk resurs] bredvid titeln visar att det är en e-bok.

5. Ladda ner och öppna boken i appen eller läsprogrammet

För att ladda er och låna e-boken ska du först logga in med ditt bibliotekskortsnummer eller personnummer och ange din pinkod. 

Nu syns rubriken Du kan låna boken i dessa format och du kan välja det sätt och det format som passar din enhet.

Öppna och börja läsa!

Kan jag skriva ut min e-bok på skrivaren?

Nej. De flesta e-böckerna går inte att skriva ut. E-böckerna är tänkta för läsning på skärm. För de e-böcker som är utskriftsbara anges det i den beskrivande texten till varje bok.

Hur stor plats tar en e-bok?

En vanlig roman är mellan 250 kB och 1 MB stor beroende på hur lång den är. Faktaböcker med många bilder blir ofta lite större. Generellt sett blir också böcker i formatet PDF större än de i andra format.

Vilka e-böcker finns?

Elibs e-bokssortiment innehåller både skön- och facklitteratur samt barn- och ungdomsböcker från de flesta svenska förlag. I dagsläget erbjuder vi huvudsakligen svenskspråkig litteratur. Det är förlagen som beslutar om vilka böcker som ska bli e-böcker och när de ska släppas.

Hur lång är lånetiden för en e-bok?

Lånetiden för e-böcker är 28 dagar. 

Efter 28 dagar kan du låna samma bok igen. Du kan behöva radera bokens fil före nytt lån, då en ny version av boken laddas ner till din dator.  

Hur många e-böcker kan jag låna?

Du kan låna fem (5) e-böcker per sju (7) dagar.

Vad hittar jag de böcker jag lånat?

Du kan se dina pågående e-bokslån tillsammans med dina övriga bibliotekslån i bibliotekskatalogen, under Mina sidor.

 

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats