Start / Fritid och kultur / Bibliotek / Läsa och låna / Våra medier / Lättillgängliga medier

Lättillgängliga medier

Det finns olika medier som passar olika människor. Det kan vara en synskada eller någon annan normbrytande funktionsvariation som gör att du har svårt att läsa alla böcker. Ibland kan en lättläst bok räcka, men ibland kan även extra stöd behövas.  

Vad är en talbok?  

Talböcker är inte samma sak som ljudböcker, som vem som helst kan låna. Talböcker finns bara på biblioteket. Du kan alltså inte köpa en talbok i en affär. Nedan kan du se en film om som är framtagen av omspecialmedia.se

Hur gör jag om jag vill låna talböcker?

För att få låna talböcker behöver du registrera dig först. Prata med oss på biblioteket så hjälper vi dig. Du kan låna Daisy-skivor eller ladda hem talboksfilerna. Om du har svårt att ta dig till biblioteket kan du få talböcker skickade hem till dig med tjänsten Boken kommer.

Legimus - en webbplats där du kan ladda ned talböcker

Legimus är en webbplats och en app som gör det möjligt för dig som har en läsnedsättning att ladda ned talböcker från Myndigheten för tillgängliga mediers digitala bibliotek. För att kunna ladda ner böcker och använda appen behöver du registrerar dig för tjänsten på biblioteket. Vill du veta mer eller boka in en tid för registrering kontakta biblioteket så hjälper vi dig. Kontaktuppgifter finns i högerspalten.

Finns det någon bra spelare att använda?

Talböcker kan man lyssna på i vissa mp3-spelare eller särskilda Daisy-spelare. Fråga på biblioteket så visar vi hur det fungerar. Biblioteket lånar också ut spelare för talböcker.

Kan jag lyssna på tidningar också?

Vill du läsa lokaltidningen med öronen? Har du av hälsoskäl svårt att läsa böcker och tidningar med ögonen kan du få dina lokalnyheter hemskickade på cd-skiva. Norrortsbandet ges ut varannan vecka och innehåller nyheter från Vallentuna och Danderyd kommun. Anmäl intresse hos biblioteken i Vallentuna, prenumerationen är gratis.

Vill du läsa dagstidningen med öronen?

Ta kontakt med din dagstidning för att komma igång. Talbokslåntagare

Finns det lättlästa böcker?

Många människor har glädje av en lättläst text: den som just lärt sig svenska, den som har svårt att läsa eller den som inte läser så ofta.

Lättlästa böcker kan vara romaner, noveller, deckare, fotoböcker och faktaböcker om historia, mat, natur och mycket annat. En del av böckerna är kända romaner som återberättas på ett enklare språk. 

Lyssna på lättlästa böcker

Lättlästa böcker finns inlästa som ljudböcker. Med ditt bibliotekskortsnummer kan du låna och lyssna på lättlästa böcker på din dator. 

Mer information om lättlästa böcker kan du se i filmen nedan. 

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats