Äppelhyllan

Alla barn behöver böcker, men alla böcker passar inte alla barn. Äppelhyllan är till för dig som har svårt att läsa tryckta böcker.

Böcker kan man läsa på olika sätt: med ögonen, öronen eller fingrarna. På Äppelhyllan hittar du material för barn och ungdomar med olika funktionsvariationer. Det kan till exempel vara läs- och skrivsvårigheter, dyslexi, hörselskada eller synskada.

Vilka böcker finns på äppelhyllan?

  • Böcker med tecken
  • Taktila bilderböcker
  • Filmer med tecken
  • Böcker för språkträning
  • Språkväskor
  • Bok och DAISY - tryckt bok tillsammans med en talbok.

Ljudböcker

Ljudböcker får alla låna och är ofta inlästa av en skådespelare. Ljudböckerna lyssnar du på i en cd-spelare eller mp3-spelare.

E-ljudböcker - Biblio

E-ljudböcker lånar du i appen Biblio. Ladda ner appen som är gratis, välj Vallentuna bibliotek och logga in med ditt bibliotekskortsnummer och pinkod. Lånetiden är 28 dagar och du kan låna fem e-ljudbokslån per fem dagar. Du kan välja om du vill lyssna på böckerna online eller offline. Du kan läsa mer om e-ljudböcker och andra e-medier under rubriken E-böcker och andra medier.

Talböcker - DAISY

Talböcker i DAISY-format får du som har svårt att läsa tryckt text låna. DAISY är en internationell standard för digitala talböcker och är en förkortning för digitalt anpassat informationssystem. En DAISY-bok läser du i en spelare, dator, surfplatta, läsplatta, eller via appen Legimus.  

Legimus

Legimus är en webbplats och en app som gör det möjligt för dig som har en läsnedsättning att ladda ned talböcker från Myndigheten för tillgängliga mediers digitala bibliotek.  För att kunna ladda ner böcker och använda appen behöver du registrerar dig för tjänsten på biblioteket.

 Vill du veta mer eller boka in en tid för registrering kontakta biblioteket så hjälper vi dig. Kontaktuppgifter finns i högerspalten.

Punktskrift och taktila böcker 

För dig som läser med fingrarna finns punktskriftsböcker och taktila bilderböcker. Böcker i punktskrift kan lånas direkt från MTM (myndigheten för tillgängliga medier). Taktila bilderböcker finns att låna på biblioteket.

Böcker med tecken och teckenspråk

Biblioteket erbjuder ett litet urval böcker med tecken (bland annat TAKK). Vill du ha mer eller saknar du något i vårt utbud? Berätta det för oss så försöker vi att ordna det.

Biblioteket erbjuder också ett litet urval av teckenspråkig litteratur i dvd-format. Vill du låna mer böcker på teckenspråk i dvd-format prata med oss så kan vi ordna det till dig.

Språkväskor, påsar och ryggsäckar 

På biblioteket kan du låna en väska, påse eller ryggsäck med språkstimulerande material. I väskorna finns språkstimulerande böcker men även spel och material. Till varje väska hör en handledning med tips på hur du kan använda materialet. Det finns också en Babblarnaryggsäck, en Babblarnapåse och en Talträningspåse. Vill du låna eller titta på en av väskorna eller påsarna så prata med någon i bibliotekspersonalen så tar vi fram dem till dig.

Väskorna och påsarna finns på biblioteket i Kulturhuset men vill du låna den på någon av våra filialer går det bra att beställa dem dit. Prata med oss så hjälper vi dig.

I väskorna Första orden och Första meningarna ingår material med tecken.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats