Start / Fritid och kultur / Bibliotek / Ny i Sverige

Ny i Sverige

Är du ny i Sverige eller känner du någon som är det? Om du vill bli bättre på svenska, läsa böcker på ditt eget språk, träffa nya vänner, få IT-stöd eller något annat så är du varmt välkommen till våra bibliotek. 

Här nedan hittar du information om aktiviteter och stöd för dig som är ny i Sverige. Om du inte hittar vad du letar efter kan du antingen komma in och fråga eller ringa oss på telefonnummer 08-587 853 50. 

Bibliotekskort för dig som är ny i Sverige

Bibliotekskortet är gratis. För att få ett bibliotekskort behöver du inte vara svensk medborgare. Bibliotekspersonalen vill se ditt id-kort, pass eller LMA-kort. Vi behöver också din adress och ditt telefonnummer.

Med ett bibliotekskort kan du låna böcker, tidningar och ljudböcker på biblioteken. Det finns till exempel lättlästa böcker och språkkurser. Det är gratis att låna.

Du kan också använda datorerna på biblioteket i Vallentuna Kulturhus och på Kårsta bibliotek. Det kostar inget. Utskrifter kostar från 3 kr.

Välkommen till biblioteket!

För dig som har svenska som andraspråk: Språkcafé

Välkommen att träna din svenska! Vi fikar och samtalar tillsammans. Du behöver inte anmäla dig. Vi träffas i biblioteket, Vallentuna Kulturhus, Allévägen 1, på tisdagar kl 13.30 – 14.30. 

För aktuella datum och aktiviteter se webbplatsen upplevvallentuna.se

Mötesplats för dig som vill träffa nya vänner: Vi ses!

Vi ses! är en mötesplats med fokus på integration. Ett tillfälle för dig som vill träffa nya vänner. Vi ses på Vi ses! i Vallentuna Kulturhus varje söndag klockan 14-15. Alla är välkomna!

För aktuella datum och aktiviteter se upplevvallentuna.se

Böcker för dig som är ny i Sverige

I biblioteket finns en avdelning för dig som är ny i Sverige. Där finns lättlästa böcker på svenska, språkkurser på svenska och faktaböcker som kan hjälpa dig att lära känna det svenska samhället.

Avdelningen finns på bibliotekets övervåning. I närheten finns avdelning F (språk). Där står ordböcker och lexikon på flera olika språk.

Böcker på flera språk

På biblioteket finns också barnböcker och vuxenböcker på andra språk än svenska. Barnböckerna finns på entréplan. Saknar du något språk? Prata med personalen, vi köper eller lånar in nya böcker på efterfrågan.

Tidningar och tidskrifter

Det finns också tidningar och tidskrifter att låna och läsa i biblioteket. 

8 sidor - finns i biblioteket men du kan också hitta den här: 8 sidor

 

El Pais International, lördagsutgivning på spanska

Persian Weekly, på persiska

Al-kompis, på arabiska (ny från och med 2017)

E romani glinda, på rumänska

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats