Start / Fritid och kultur / Bibliotek / Ny i Sverige

Ny i Sverige

Är du ny i Sverige eller känner du någon som är det? Om du vill bli bättre på svenska, läsa böcker på ditt eget språk, träffa nya vänner, få IT-stöd eller något annat så är du varmt välkommen till våra bibliotek. 

Här nedan hittar du information om aktiviteter och stöd för dig som är ny i Sverige. Om du inte hittar vad du letar efter kan du antingen komma in och fråga eller ringa oss på telefonnummer 08-587 853 50. 

Bibliotekskort för dig som är ny i Sverige

Bibliotekskortet är gratis. För att få ett bibliotekskort behöver du inte vara svensk medborgare. Bibliotekspersonalen vill se ditt id-kort, pass eller LMA-kort. Vi behöver också din adress och ditt telefonnummer.

Med ett bibliotekskort kan du låna böcker, tidningar och ljudböcker på biblioteken. Det finns till exempel lättlästa böcker och språkkurser. Det är gratis att låna.

Du kan också använda datorerna på biblioteket i Vallentuna Kulturhus och på Kårsta bibliotek. Det kostar inget. Utskrifter kostar från 3 kr.

Välkommen till biblioteket!

För dig som har svenska som andraspråk: Språkcafé

Välkommen att träna din svenska! Vi fikar och samtalar tillsammans. Du behöver inte anmäla dig. Vi träffas i biblioteket, Vallentuna Kulturhus, Allévägen 1, på tisdagar kl 13.30 – 14.30. 

För aktuella datum och aktiviteter se webbplatsen upplevvallentuna.se

Mötesplats för dig som vill träffa nya vänner: Vi ses!

Vi ses! är en mötesplats med fokus på integration. Ett tillfälle för dig som vill träffa nya vänner. Vi ses på Vi ses! i Vallentuna Kulturhus varje söndag klockan 14-15. Alla är välkomna!

För aktuella datum och aktiviteter se upplevvallentuna.se

Kulturgrupp för unga

En grupp för dig som är femton år eller äldre och som vill lära känna nya vänner genom aktiviteter och samtal. Deltagarna är med och utformar träffarna genom sina önskemål. Vi skriver, läser, pratar, berättar och umgås! 

Berätta gärna för ungdomar att Kulturgruppen finns. Alla är välkomna!

Följ Kulturgruppens blogg

Aktuella datum för Kulturgruppens träffar finns på www.upplevvallentuna.se

Vill du vara med? Skicka ett e-post till bibliotek@vallentuna.se eller prata med bibliotekspersonalen.

 

Böcker för dig som är ny i Sverige

I biblioteket finns en avdelning för dig som är ny i Sverige. Där finns lättlästa böcker på svenska, språkkurser på svenska och faktaböcker som kan hjälpa dig att lära känna det svenska samhället.

Avdelningen finns på bibliotekets övervåning. I närheten finns avdelning F (språk). Där står ordböcker och lexikon på flera olika språk.

Böcker på flera språk

På biblioteket finns också barnböcker och vuxenböcker på andra språk än svenska. Barnböckerna finns på entréplan. Saknar du något språk? Prata med personalen, vi köper eller lånar in nya böcker på efterfrågan.

Dagstidningar från andra länder och på många språk

I PressReader finns dagstidningar från andra länder och på många språk. Välj bland mer än 100 länder och fler än 60 språk.

På webbtjänsten PressReader loggar du in på med ditt bibliotekskortsnummer (Library card No). 

Med appen PressReader kan du ladda ner tidningar till din smartphone/mobil eller surfplatta. Besök något av biblioteken i Vallentuna, Kårsta eller Karby och koppla upp din enhet till "Vallentuna Free Wifi" eller "Vallentuna guest". Ladda sen ner tidiningar i PressReader och de finns i din enhet. Du kan fortsätta att ladda ner tidningar i tre dygn efter att du senast var uppkopplan till något av bibliotekens wifi.

Tidningar och tidskrifter i biblioteken
Det finns också tidningar och tidskrifter att låna och läsa i biblioteket. 

Några exempel:

El Pais International, lördagsutgivning på spanska
Persian Weekly, på persiska
Al-kompis, på arabiska (ny från och med 2017)
E romani glinda, på rumänska

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats