Start / Fritid och kultur / Bibliotek / Nyheter och aktuellt / Känner du till bibliotekskräket?

Känner du till bibliotekskräket?

Bild på bibliotekskräket
Bibliotekskräket är ett litet skyggt djur som i alla tider befolkat bibliotek över hela världen. Kräken och böckerna har levt i en slags symbios: böckerna har utgjort föda, boplats och trygghet för bibliotekskräken, medan kräken hållit farliga skadedjur, otäcka läskdrällare och lömska hörnvikare borta från böckerna. Men på senare tid har vi sett att bibliotekskräken blivit färre. Något eller någon hotar kräken och därmed även böckerna!

Uppdrag20

Under sommaren fick alla agenter som anmälde sig till Uppdrag20 i uppdrag att rädda bibliotekskräket. Aktiviteten riktade sig till unga från 12 år och uppåt som gillar mysterium, chiffer- och kodlösning.

Det första uppdraget kom med ett brev på posten och sedan rullade det på med olika uppgifter som att tolka sjösignalflaggor, smsa hemliga meddelanden och skicka vykort till andra agenter.

Parallellt med allt kodknäckade har agenterna skrivit på en gemensam stafettberättelse. Den kan man läsa om man är nyfiken. Man kan också se ett filmklipp på forskaren Karl Bagge som visar lite statistik kring bibliotekskräket.

Forskaren Karl Bagge, bibliotekarien Yuan-Pisa Kronberg, influencern Inga Kreekh och ordföranden i Underjordiska Rörelsen för Hotade Kräk (U.R.H.K) Vigildun Squnki är några av de personligheter som bidragit med ledtrådar under sommarens jakt på utrotningshotade bibliotekskräk.

Femton agenter lyckades lösa sommarens gåta och fick som tack en bok och ett presentkort med fika på Stenugnsbageriet.

Gammal tidning

 

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats