Start / Fritid och kultur / Bibliotek / Nyheter och aktuellt / Läs, så du aldrig känner dig ensam!

Läs, så du aldrig känner dig ensam!

Fira världsbokdagen med Bibliotek Vallentuna!

Frågar du en bibliotekarie är alla dagar bokens dag, men idag firar vi lite extra tillsammans med alla världens länder! Världsbokdagen instiftades av UNESCO 1995 och firas den 23 april varje år.

Inför världsbokdagen betonar UNESCO att läsning kanske varit viktigare än någonsin under det gångna pandemiåret. Att läsa har varit ett sätt att inte känna sig ensam och att kunna vidga sina vyer. I många länder har man sett att läsningen ökat under året, bland annat i Sverige. (unesco.org)

Sveriges Radios Kulturnytt gjorde nyligen en Novusundersökning om svenskarnas läsvanor och det visar sig att mer än var fjärde svensk har läst mer än vanligt under pandemin.

– Statistik handlar ofta om försäljningssiffror, men den här undersökningen visar att läsandet har ökat väldigt mycket under pandemin. 19 procent av de tillfrågade har läst en till två böcker mer i månaden under det här året. De intervjuer vi gjort som uppföljning visar att läsandet varit viktigt både som sällskap och tidsfördriv, säger Kulturnytts agendaredaktör Ira Mallik. 
(sverigesradio.se)


Välkommen till bibliotekets utbud för att bryta ensamhet och vidga vyer!

Idag vill vi passa på att slå ett slag för poesin och bjuder på poesiuppläsning där konstnären, författaren, yogaläraren och Vallentunabon Karl Lindeborg läser ur sin senaste diktsamling Ljus.

Karl Lindeborg har skrivit poesi sedan tjugoårsåldern och bott i Vallentuna i trettio år. Han bor på en gård i östra Vallentuna med fru, höns och några får.

Karl Lindeborg läser ur sin diktsamling Ljus. Konstnären, författaren, yogaläraren och Vallentunabon Karl Lindeborg har gett ut tre diktsamlingar. Här läser han tre dikter ur sin senaste bok Ljus.

Vinjett film Ljus

Hjärtslag av Germund Sellgren och Annika Hagberg
Genom filmen Hjärtslag vill konstnären och författaren Karl Lindeborg visa varifrån han hämtar sin drivkraft och sin inspiration. 

Vinjett film Hjärtslag

Hälsning från författaren:
Jag heter Karl Lindeborg och arbetar som konstnär. Poesi har jag skrivit sedan tjugoårsåldern. Jag har gett ut tre diktsamlingar och min senaste bok Ljus kom i december 2020. Jag bor på en gård i östra Vallentuna sedan trettio år, där jag och min fru har lite höns och får. Jag har två vuxna döttrar och arbetar även som yogalärare med lokal i Vallentuna centrum. 

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats