Sommar = lästid, för en sund livsstil

Det är livsviktig att läsa – en liten stund räcker långt!

Bibliotek Vallentuna skickar en sommarhälsning med tips för en hälsosam, hållbar och sund livsstil kombinerat med läsupplevelser i vardagen. Du behöver inte ha läsvana för att börja läsa, men det är livsviktigt för kropp och knopp att läsa!

Tio tips för att komma igång med och hålla igång läsningen under sommaren - passar för alla åldrar!

1. Välj en bok som passar dig! Det kan vara en faktabok eller roman, en deckare eller chick lit. Vill du ha hjälp att välja, vänd dig till ditt närmaste bibliotek för att få personliga boktips. Biblioteken är öppna hela sommaren.

2. Välj också ett sätt att läsa som passar bäst för dig! Läs en bok, en lättläst bok eller en bok med stor stil eller lyssna på ljudbok eller talbok.

3. Välj en skön plats att slå dig ner med din bok. Under ett träd eller ett parasoll, på badstranden eller vid naturstigen. Om du lyssnar på en bok kanske en promenad vid Björkby-Kyrkviken, Ubbysjön eller Bergsjön kan vara en härlig kombination. Eller varför inte en stund i hängmattan?

4. Du kan ladda ned en app till din mobil för att hitta en bok att läsa eller lyssna på. Appen Biblio är gratis och att låna med till bibliotekskort/bibliotekskonto kostar inget. Hämta appen Biblio till din iPhone eller iPad i appstore eller till din Android i google play.

5. Börja med 5-10 minuter per dag. Sedan kan du utöka och läsa 15-20 minuter varje dag, gärna på morgonen, lunchen och kvällen. Upprepa flera gånger under sommaren.

6. Dela med dig och berätta om boken du läser. Har någon läst samma bok? Vill någon höra några rader ur boken? Läs högt och samtala sen om texten. Vad hände? Var det något som var svårt att förstå? Igenkänning? Upprepa så många gånger du vill och kan.

7. När du har läst ut boken, lägg dig ned eller sätt dig bekvämt och tänk på vad boken har gett dig. Hur var din läsupplevelse? Vilka känslor förmedlade boken? Kommer du att minnas boken och berättelsen? Vill du rekommendera boken till någon annan?

8. Se om du kan förlänga dina lässtunder efter ett tag. Lånar du böckerna på biblioteket får du sommarlånetid som sträcker sig till slutet av augusti! Återlämninsgdatum i vecka 34.

9. För dig som vill utmana dig lite mer


10. Passa på och lämna in ditt läsfrö på biblioteket! Berätta vad du har läst i sommar så planterar vi en blomma i biblioteksparken!

Sommar = lästid!

Sommarhälsningar från
Bibliotek Vallentuna

 

 

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats