Start / Fritid och kultur / Nyheter fritid och kultur / Föreningslivet och coronaviruset (covid-19)

Föreningslivet och coronaviruset (covid-19)

Torsdagen den 5 februari 2021 kom besked från regeringen, som gör att vi kan öppna vissa av våra verksamheter och lokaler även för ungdomar i gymnasieåldern. 

Måndagen den 8 februari 2021 öppnar våra inomhusanläggningar för föreningsdrivna aktiviteter för barn och ungdomar födda 2002 och senare. Dessa begränsningar gäller till att börja med till och med den 21 februari 2021. 

Personer födda 2001 och tidigare ska fortsatt undvika att träna i större grupper och träningen ska bedrivas utomhus. De föreskrifter och allmänna råd som Folkhälsomyndigheten har meddelat att gälla från den 14 december 2020 är fortsatt vägledande för föreningens verksamhet. 

Den 8 januari 2021 beslutade riksdagen att anta den tillfälliga pandemilagen som ska hindra smittspridningen av covid-19 mer effektivt. Med stöd av den nya lagen har regeringen fattat beslut om en ny förordning – kallad ”begränsningsförordningen” – som innebär att rättsligt bindande regler införs för gym- och sportanläggningar, badhus, butiker och gallerior samt platser för privata sammankomster från och med den 10 januari 2021. 

Alla inomhuslokaler som hyrs ut av fritidsförvaltningen kommer därför att skyltas upp med information om antal tillåtna besökare som kan vara i lokalen samtidigt, se tabell nedan. Bedömningen har gjorts utifrån den specifika lokalens eller anläggningens förutsättningar och att det fortsatt ska gå att hålla avstånd till andra och undvika trängsel. 

Även om antalet personer i den specifika lokalen eller anläggningen uppger ett maxantal så är det verksamhetens ansvar att bedriva aktiviteten på ett smittskyddssäkert sätt. Det är varje förenings ansvar att ta del av sitt specialförbunds riktlinjer kring hur man ska bedriva smittsäker verksamhet. 

Verksamheter som har möjlighet att ha hela eller delar av sin verksamhet utomhus, exempelvis träningar, bör därför välja det alternativet. Man kan också alternera grupper inomhus/utomhus.

Det är inte över.

Smittläget i regionen är fortsatt allvarligt. Fortsatt gäller stor försiktighet.

Du har ett personligt ansvar för att skydda dig själv och andra mot spridningen av covid-19. Från och med den 14 december 2020 är du skyldig att:

  • Stanna hemma vid symtom
  • Begränsa nya nära kontakter
  • Hålla avstånd till andra och undvika platser med trängsel
  • Resa på ett så smittsäkert sätt som möjligt
  • Hålla en god handhygien

Förhållningsregler i kommunens anläggningar

Förhållningsreglerna har tagits fram i syfte att minska eventuell smittspridning och följa de rekommendationer som finns.

De gemensamma förhållningsreglerna har fokus på att skapa utrymme, undvika trängsel och hålla den sociala distanseringen.

Här hittar du samlade dokument

Skridskoåkare på isen i ishallen

Mer information

Många aktörer har samlad information om Covid-19. Här finns flera relevanta. 

Tips på olika rörelseaktiviteter och hälsosamma recept

Rörelse och hälsosam mat är centrala komponenter för barns hälsa – även under kris.

Här kan du läsa om tips från Generation Pep.

Generation Pep

Barnhänder
Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats