Start / Fritid och kultur / Nyheter fritid och kultur / Funkisfestivalen – en upplevelse för livet

Funkisfestivalen – en upplevelse för livet

Den 23 november är det dags för Vallentunas deltävling i Funkisfestivalen – Sveriges största melodifestival för personer över 15 år med funktionsnedsättning. Men festivalen är så mycket mer än bara glitter och glamour, ungdomarna får utmana sig själva, träffa nya vänner och växa som människor.

Det finns mycket att göra kring en festival. Det ska väljas låtar, det ska övas, det ska pyntas och marknadsföras. Därför samlas Scengruppen på Klubb Cosmos några tisdagar under hösten för att planera Funkisfestivalen.

– Deltagarna i Scengruppen får komma med idéer och vara delaktiga i skapandet av festivalen, det är ju deras festival. De får också öva på att framträda för varandra och vi kan ge dem coachning. Om du inte vill tävla kan du hjälpa till på andra sätt, som en del av juryn, med tekniken eller som publikvärd, säger Heléne Fridner Nordfors, fritidsledare.

Ger stöd till varandra

Det är förstås lite pirrigt att ställa sig upp och sjunga för varandra, men deltagarna har kommit varandra nära och alla vet hur det känns att vara nervös.

Linda Grundstedt har skrivit en egen låt som hon ska framföra på festivalen och tycker själv att hon har världens bästa stöd.

– Jag har en av mina bästisar i gruppen och vi peppar varandra hela tiden. Jag älskar att vara här.

Anette Fahlcrantz, en av ledarna för Scengruppen och lärare på Kulturskolan ser hur deltagarna utvecklas för varje gång.

– Det bästa är att de får ta plats och vara i ljusets sken. För vissa är det helt nytt att stå inför folk på det här sättet och för dem kan det här göra stor skillnad för resten av livet.

Kompas av Kulturskolans orkester

Vallentunas deltävling i Funkisfestivalen går av stapeln lördag 23 november klockan 15.00 i Vallentuna Teater på Gymnasievägen 4. Tolv tävlande uppträder med varsin låt och en vinnare utses som får representera Vallentuna i en semifinal nästa år. Nytt för i år är att alla artister som vill blir kompade av Kulturskolans orkester under ledning av Mats Hedrenius.

 

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats