Start / Fritid och kultur / Nyheter fritid och kultur / Hela Sveriges Friluftsdag - Varje dag hela april

Hela Sveriges Friluftsdag – varje dag hela april!

Skogsbada, cykla, fågelskåda, vandra, plaska, rid eller bara sitt i solen! Just nu pågår Sveriges hittills största satsning för friluftsliv – Friluftslivets år 2021. Under parollen "Luften är fri" arbetar över 150 organisationer tillsammans för att få fler människor att prova friluftsliv. I Vallentuna kommun arrangerar nu friluftsföreningarna  friluftslivets dag varje dag hela april!

Nästan all forskning som finns kring friluftsliv pekar på stora vinster för både hälsan, miljön och ekonomin. Fysisk rörelse i naturen förebygger sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och psykisk ohälsa. Att bara vara i naturen har också visat sig vara bra mot stress. Framförallt har det visat att barn och ungdomar som vistas mycket i naturen får en ökad miljömedvetenhet och har lägre risk för mental ohälsa som vuxna.

Vandrare i skogen

Friluftsföreningarna bjuder upp till en hel månad av friluftsdagar

Friluftslivet är en av Sveriges största folkrörelser med omkring 1,8 miljoner medlemmar, varav cirka 300 000 barn och ungdomar, i ett 30-tal olika ideella friluftsorganisationer. Organisationerna genomför tusentals aktiviteter varje år över hela landet.

Nu bjuder Vallentuna kommuns friluftsföreningar in till friluftslivets dag varje dag hela april:

- Det blir äventyrsbana, fågelskådning, skogsbad, mountainbike, pilgrimsvandring, ponnyridning och mycket mer. Alla invånare borde kunna hitta minst en aktivitet som passar, så ett av målen kan väl vara att 30 000 personer deltar? säger Mir Grebäck von Melen från fritidsförvaltningen.

Friluftsliv behöver inte vara något svårt och avancerat som en långdistansvandring med krav på kunskap och dyr utrustning. Tvärtom är det enkla och vardagsnära friluftslivet som många av oss redan gör det absolut viktigaste – särskilt i den speciella tid vi lever i just nu.

En kalender med diplom och utlottning

Alla aktiviteter dag för dag finns samlade i en kalender, som finnas att skriva ut via upplevvallentuna.se/friluftslivets-ar eller hämtas på Kontaktcenter i Vallentuna kulturhus och samtliga bibliotek. Information om varje aktivitet finns på facebook-sidan @fritidvallentuna.

De som deltar på minst 10 aktiviteter får diplom och är med på utlottning av spännande friluftsupplevelser.

Corona-restriktioner och friluftslivsaktiviteter

Just nu är det svårt att umgås med nära och kära. Men utomhus, i mindre grupper och med avstånd, kan vi uppleva naturen tillsammans – så länge vi följer aktuella restriktioner. När vi är många i naturen är det extra viktigt att vi visar hänsyn.

Samtliga aktiviteter har planerats utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vi kommer sprida ut oss så att inga nya närkontakter skapas. Flera aktiviteter går att utföra på egen hand och om ett stort intresse visas för en aktivitet kan det innebära turordning för deltagande.

Läs mer om varje specifik aktivitet på facebook-sidan @fritidvallentuna och upplevvallentuna.se. Följ informationen från Folkhälsomyndigheten.

Fira Hela Sveriges Friluftsdag varje dag med Parisa Liljestrand, kommunstyrelsens ordförande

Till kalendern

Läs om evenemangen och skriv ut kalendern via UpplevVallentuna.

Till kalendern...

Kalender i PDF-format
Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats