Start / Fritid och kultur / Nyheter fritid och kultur / Nu testar vi närvarostyrd belysning på Vallentuna idrottsplats

Nu testar vi närvarostyrd belysning på Vallentuna idrottsplats

Vi behöver tänka långsiktigt och hållbart när vi planerar och utvecklar Vallentuna. På många olika sätt arbetar vi för att hitta smartare lösningar – även kommande generationer ska kunna leva och må bra i kommunen. De senaste åren har flera framsteg gjorts för miljövänlig belysning, men det finns fortfarande mycket vi kan göra för att bli ännu bättre. Nu tar vi nästa steg; de nya lamporna i motionsspåren kring Vallentuna Idrottsplats kan bli närvarostyrda.

Klimatsmarta ljuskällor

Redan idag använder vi ljussensorer som gör att lamporna längs med motionsspåren bara lyser när det är mörkt. Sensorerna mäter hur ljus himlen är och tänder och släcker lamporna efter förinställda värden.

Vi använder också olika typer av miljövänligare lampor, såsom led-lampor. Allt eftersom byter vi även ut de äldre lampor mot moderna och mer energisnåla alternativ.

Närvarostyrd LED-belysning

Nu tar vi nästa steg och testar ett nytt system. Tanken är att spåren framförallt ska vara upplysta när du är närvarande. Under den tid ingen är i spåret går styrkan på lamporna ned och på så sätt kan vi spara energi. Genom rörelsesensorer kommer lamporna tändas när du närmar dig. När du passerat kommer lamporna lysa svagare igen.

Nu i början testar vi en sträcka på 250 meter. Det spelar ingen roll från vilket håll du närmar dig lamporna.

Trygghet är det viktigaste av allt

Den nya belysningen kommer vi först och främst ha på prov. Upplevelsen av trygghet i spåren är högt prioriterat och upplever du som använder spåren att den nya belysningen är otrygg vill vi veta det.

Vad tycker du?

Lämna gärna synpunkter genom att följa länken. Du kan även mejla oss på fritid@vallentuna.se eller ringa 08-587 850 00.

Lämna synpunkter

Lämna synpunkter
Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats