Möt Gen, snart undersköterska, på hemtjänsten

GenVad krävs för att ha modet att byta till ett helt nytt yrke lite senare i livet? I Gens fall var det nyfikenhet och viljan att lära sig något nytt som gjorde att hon lämnade receptionen på Friskis efter 19 år. Hon testade lite olika vårdyrken, men det var först när hon för tre år sedan började som timvikarie inom hemtjänsten här på Vallentuna kommun som hon kände att hon verkligen hittat hem.

Idag är Gen fast anställd som omvårdnadsassistent, en titel som hon inom en snar framtid kommer få byta ut till undersköterska. Gen ägnar just nu nämligen halva sin arbetstid åt att studera till undersköterska. Resten av tiden arbetar hon i hemtjänstens Brottbygrupp och hon stormtrivs.

Vad är det bästa med att arbeta inom Vallentuna kommuns hemtjänst?

– Kollegorna och alla våra fina hemtjänstkunder! Jag brukar tänka på hur jag själv skulle vilja bli bemött om jag var en hemtjänstkund. När jag kommer in och är glad och pratar med våra kunder så får jag så mycket glädje tillbaka. Jag är inte helt slut efter en arbetsdag, jag har energi kvar!

– Som medarbetare på hemtjänsten blir man lite av en allkonstnär. Vi har tydliga instruktioner om vad vi ska göra hos våra kunder, men samtidigt så finns det en frihet i hur vi väljer att lägga upp våra besök. Ibland är det genom de där små gesterna som jag verkligen kan göra skillnad. När jag är hos en kund för att servera middag och det finns lite tid över när maten värms upp, nog hjälper jag gärna till att plocka fram den där saken som trillat ner under sängen eller står högt upp på en hylla. Något som kan gå så snabbt och enkelt för mig att hjälpa till med kan betyda så mycket för våra äldre. Jag tror det gäller att vara lyhörd för de små detaljerna och våga ta egna initiativ.

Du pluggar just nu till undersköterska genom äldreomsorgslyftet, berätta mer!

– Äldreomsorgslyftet är en statlig satsning där kommuner har möjlighet att söka ersättning för att medarbetare inom äldreomsorgen ska kunna utbilda sig under arbetstid. Jag jobbar deltid inom hemtjänsten samtidigt som jag studerar till undersköterska. För mig som är nyfiken och vill lära mig nya saker är det här en jättefin möjlighet och förmån.

– Genom min utbildning blir jag stärkt i mitt arbete och det jag gör. Med mer kunskap kan jag både förstå och hjälpa kunderna ännu bättre.

Vad skulle du säga till någon som är nyfiken på ett jobb inom hemtjänsten?

– För den som tycker att det är intressant och spännande med människor är det här ett kanonjobb. Det är ju väldigt personligt att få komma hem till våra kunder och hjälpa dem i deras egna hem.

– I hemtjänstgruppen där jag arbetar, Brottbygruppen, är det även en fördel om du uppskattar att köra bil. Själv lyssnar jag gärna på en bra ljudbok eller en glad låt i bilen och blir på bra humör när jag ska gå in till våra kunder.

– Sen är det viktigt att förstå vad hemtjänst faktiskt innebär. Hemtjänst är inte att fika och promenera med äldre utan det handlar verkligen om omsorg. Vi hjälper till med både vardagssysslor som att handla, städa och tvätta men även personlig omvårdnad som att duscha.

– Vill du ha ett socialt arbete med stor variation och där ingen arbetsdag är den andra lik, då ska du prova att arbeta inom hemtjänsten.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats