Start / Näringsliv och arbete / Arbete för ungdomar / Sommarjobb, feriearbete

Sommarjobb, feriearbete

Vallentuna kommun erbjuder både sommarjobb på Vallentuna kommun och möjlighet att jobba med entreprenörskap under sommaren 2019.

Starta eget företag i sommar

Vallentuna kommun erbjuder möjligheten att driva eget företag som sommarjobb. Under fyra veckor får du möjlighet att förverkliga en affärsidé själv eller tillsammans med dina vänner.

Starta eget företag i sommar

Ungdomar sitter vid ett bord

Sommarjobb 2019

Nu är det dags att söka sommarjobb på Vallentuna kommun! För att söka sommarjobb hos oss ska du uppfylla dessa kriterier:

 • Du ska vara folkbokförd i Vallentuna kommun.
 • Du ska ha fyllt 16 år senast den 17 juni och inte ha hunnit fylla 19 år innan den 17 augusti 2019.
 • Du ska inte tidigare ha sommarjobbat på kommunen.

Om du uppfyller dessa kriterier är du välkommen att söka ett av de 100 sommarjobb som vi erbjuder i år. Det är "först till kvarn" som gäller vid fördelning av platserna.

Du söker och får svar digitalt. Din mejladress som du ska meddela oss bör vara din privata, och inte en skolmejl, så att du kommer åt den även under sommaren. Ibland händer det att viktiga mejl hamnar i skräpposten, så ha koll även där. Vi tar inte emot intresseanmälan eller ansökan via mejl eller post.

Vår erfarenhet är att det brukar finnas fler sökanden än antal platser. Vi rekommenderar därför att du även söker andra sommarjobb.

Intresseanmälan – steg 1

Först skickar du in en intresseanmälan via en e-tjänst på kommunens webbplats. Det kan du göra från måndagen den 18 mars kl. 17.00 till och med måndagen den 25 mars kl. 23.59. Det är "först till kvarn" som gäller vid fördelning av platserna, det vill säga de första 100 ungdomarna som uppfyller kriterierna ovan och som visar intresse för sommarjobb är garanterade ett jobberbjudande.

Du kommer att få ett svarsmeddelande via e-tjänsten som bekräftar din intresseanmälan. Tisdagen den 26 mars kommer du även få ett mejl med mer information.

Du som har tillfälligt uppehållstillstånd

För att sommarjobba hos oss måste du ha ett giltigt uppehållstillstånd. Du som har ett tillfälligt uppehållstillstånd ska på begäran kunna visa ditt beslut från Migrationsverket.

Du som är asylsökande anger det i e-tjänsten och måste på begäran kunna intyga att du har ett undantag från regeln om arbetstillstånd, ett så kallat AT-UND. Om du har AT-UND framgår på ditt LMA-kort.

Du som har en funktionsnedsättning

Om du har en funktionsnedsättning som innebär att du behöver särskilt anpassade arbetsuppgifter eller anpassning av din arbetsplats vill vi att du kontaktar Enheten för integration och studie- och yrkesvägledning så snart du kan efter att du fått en bekräftad plats.

Ansökan – steg 2

Fredagen den 5 april får du ett mejl som bekräftar om du är en av de 100 första ungdomarna som har visat intresse för sommarjobb, och uppfyller kriterierna ovan. I mejlet kommer all information om hur du ansöker (steg 2) att finnas:

 • webbadress,
 • inloggningsuppgifter,
 • hur du gör din ansökan,
 • samtliga arbetsställen med arbetsuppgifter samt
 • vilka perioder som gäller för respektive arbetsplats.

Måndagen den 8 april kl. 17.00 får du ett nytt mejl med inloggningsuppgifter från noreplay@samverka.nu (kommunens samarbetspartner). Du kan då logga in och välja arbetsplats och period. Du gör ditt val senast söndagen den 14 april kl. 23.59.

Samtliga 100 sommarjobb kommer att finnas tillgängliga när du loggar in och även nu gäller "först till kvarn" vid val av arbetsplats och period. Du kan inte ändra ditt val när du har genomfört det. När du har gjort din ansökan kommer du inom 48 timmar att se en bekräftelse på att du har fått det ansökta sommarjobbet. Bekräftelsen ser du på din startsida när du loggar in på www.samverka.nu.

Om du inte väljer ett sommarjobb

Om du inte loggar in på e-tjänsten och väljer en arbetsplats och period, senast söndagen den 14 april kl. 23.59, så räknar vi det som ett nej och sommarjobbet är inte längre ditt.

Arbetsområden

Följande arbetsområden erbjuder kommunen i år:

 • Förskola*
 • Äldreomsorg
 • Platser inom kultur- och fritidsverksamhet*

* För att få jobba inom förskola och verksamheter med barn under 18 år måste du beställa ett utdrag ur Polisens belastningsregister. Det är viktigt att du beställer detta i god tid, minst två veckor i förväg. Utdraget tar du ta med dig den första arbetsdagen och visar för din handledare.

Beställ utdrag ur Polisens belastningsregister

Perioder

Perioden för sommarjobb delas in i tre perioder där varje period är tre veckor lång. Det är viktigt att du kan jobba hela den period som du väljer.

 • Period 1: 17 juni-5 juli 2019
 • Period 2: 8 juli-26 juli 2019
 • Period 3: 29 juli-16 augusti 2019

Arbetstider och lön

Som sommarjobbare arbetar du 6 timmar per dag, det vill säga 30 timmar per vecka. Om du arbetar under den första perioden är du ledig utan lön på midsommarafton, fredagen den 21 juni. Hur arbetstiden är förlagd varierar från arbetsplats till arbetsplats. Alla arbetsplatser ligger i Vallentuna kommun och du betalar själv för eventuella resor till och från jobbet.

Lönen för sommarjobb på Vallentuna kommun är samma oavsett ålder. 2019 är bruttolönen 70 kronor per timme plus semesterersättning, 15,40 kronor, vilket totalt blir 85,40 kronor per timme.

Reservplatser

Eventuella reservplatser fördelas i turordning utifrån intresseanmälan. Senast den 2 maj lämnar vi besked om detta. Därefter är sommarjobben fördelade.

Kontakt

Vid frågor maila sommarjobb@vallentuna.se.

Vanliga frågor och svar

Kan jag ändra i min ansökan?

Du kan inte ändra ditt val när du har genomfört det. 

Hur ser jag att jag har fått ett erbjudande om sommarjobb?

Fredagen den 5 april får du ett mejl som bekräftar att du är en av de 100 första ungdomarna som har visat intresse för sommarjobb, och uppfyller de kriterier som krävs. 

Vad händer när jag har gjort min ansökan?

När du har gjort din ansökan kommer du inom 48 timmar att se en bekräftelse på att du har fått det ansökta sommarjobbet. Bekräftelsen ser du på din startsida när du loggar in på www.samverka.nu. 

Jag missade mitt erbjudande. Vad händer nu?

Om du inte loggar in på e-tjänsten och väljer en arbetsplats och period, senast söndagen den 14 april kl. 23.59, så räknar vi det som ett nej och sommarjobbet är inte längre ditt.

Jag har en funktionsnedsättning. Har jag förtur?

Nej, du har ingen förtur.

Jag har skyddade personuppgifter. Hur gör jag?

Om du har skyddade personuppgifter så måste du markera det i e-tjänsten när du gör din intresseanmälan. Du kommer då till en ny sida där du endast behöver uppge din e-postadress.

Jag är asylsökande. Hur gör jag?

Du som är asylsökande anger det i e-tjänsten och måste på begäran kunna intyga att du har ett undantag från regeln om arbetstillstånd, ett så kallat AT-UND. Om du har AT-UND framgår på ditt LMA-kort.

Ylva Hedberg

Enheten för integration och studie- och yrkesvägledning

E-post
ylva.hedberg@vallentuna.se

Telefon
08-587 855 09

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats