Start / Näringsliv och arbete / Nyheter näringsliv och arbete / Hjälp oss rusta upp gamla mejeriet i Brottby

Hjälp oss rusta upp gamla mejeriet i Brottby

Vallentuna kommun har ett rik och anrik historia. Runt om i kommunen finns byggnader och andra spår som vittnar om de invånarna som bott i kommunen sedan vikingatiden. En av dessa byggnader är det gamla mejeriet i Brottby som går att finna i kyrkoböckerna för första gången under 1880-talet.

Vallentuna kommun önskar rusta upp mejeriets utsida i form av tak och fasad. Vi hoppas att kunna göra det ihop med er hjälp och med elever från Gymnasiets byggprogram vilket skulle bli en del i deras utbildning.

Utöver detta anlägger kommunen en promenadslinga i närområdet, via Ångbåtsbryggan, Mejeriet, Sundbytorpet, kvarnen och Össeby hembygdsföreningsgård.

Mejeriet ligger längst med Gamla Norrtäljevägen och vid Husaån. Mejeriet i Brottby har en tydlig koppling till den djurhållning och animalieproduktion som tidigare fanns i socknen. Mjölken transporterades med ångbåt till Stockholm. 1927 lades båtlinjen ner och två år efter det även mejeriet. Huset har senare bland annat inhyst ett tvätteri och verkstad.

Vi behöver din hjälp! Att rusta upp mejeriet kommer kräva material, utrustning (tex. stängsel, byggbod) och pengar.

Vill du bidra till att rusta upp mejeriet eller har frågor kontakta: magnus.isberg@vallentuna.se

bild på en åker

Fotografi från 1905, Mejeriet vita byggnaden till höger

Bild på en kvinna

Mejerskan Olga Johansson i mejeriet i Brottby, ca 1920.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats