Start / Näringsliv och arbete / Nyheter näringsliv och arbete / Restauranger och kaféer – inspektioner och anmälan om trängsel

Restauranger och kaféer – inspektioner och anmälan om trängsel

Vallentuna kommuns miljöavdelning utför kontroller av restauranger, kaféer och uteserveringar gällande de nya reglerna för restauranger och kaféer med anledning av coronapandemin. De nya skärpta rekommendationerna innefattar bland annat att mat ska serveras vid borden och att gästerna alltid ska kunna hålla minst en armlängds avstånd till varandra. Samma regler gäller för uteserveringar. Det får inte uppstå trängsel i kön, vare sig innanför eller utanför dörren till serveringen. Om reglerna inte efterlevs har smittskyddsläkaren rätt att stänga ned verksamheten.

Reglerna gäller för restauranger, barer, kaféer, skolmatsalar, cateringverksamheter, nattklubbar samt andra verksamheter som serverar mat eller dryck till sina gäster:

  • Verksamheten ska se till att det inte uppstår trängsel i lokalen. Riktlinjen är att gästerna ska kunna hålla lite mer än en armslängds avstånd mellan varandra.
  • Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering. Bara om det är möjligt att beställa och hämta mat vid en disk utan att det blir trängsel är detta tillåtet.
  • Gästerna ska alltid inta mat och dryck sittandes vid bord, eller om det är möjligt utan att trängsel uppstår sittandes vid en bardisk. Ståbord är inte tillåtna.
  • Buffé kan serveras om gästerna kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel.
  • Hämtmat kan köpas så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.
  • Verksamheten ansvarar för att det inte uppstår trängsel.

Mer information från Folkhälsomyndigheten hittar du på länken nedan.

Så anmäler du trängsel på uteserveringar

Gå in på länken nedan, Synpunkter och felanmälan. Välj först kategori Bygga, bo och miljö, sedan Trängsel restaurang/krog och därefter fyller du i aktuella fält. Du kan också bifoga en bild. Du kan välja att skicka in klagomålet anonymt eller ange din mejladress om du vill ha återkoppling på ditt ärende.

Felanmälan Vallentuna kommun finns också som en applikation att ladda ner till din smartphone.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats