Start / Omsorg och hjälp / Familj, barn och ungdom / Föräldrastöd / Föräldrautbildning ABC Tonår och Föräldrawebben

Föräldrautbildning ABC Tonår och Föräldrawebben

För tillfället är ABC Tonår och Föräldrawebben inställda. 

Alla kan ibland känna att livet som förälder till en tonåring bjuder på utmaningar och frågor som skulle vara bra att kunna bolla med andra vuxna.

Det finns två universiella föräldrastödsgrupper med syfte att stärka relationen mellan förälder och tonåringar, samt bidra till tonåringens välmående. Föräldrastödsgrupperna riktar sig till dig som är förälder eller nära vuxen till en tonåring i åldern 13-19 år. Grupperna kommer att ledas av Vallentuna kommun i samarbete med Svenska kyrkan Vallentuna församling, samt ingå i ett forskningsprojekt som leds av Karolinska institutet.

Föräldrawebben - digitalt individuellt föräldrastödsprogram

Föräldrawebben är ett program online där du som förälder genomför kursen på egen hand, med stöd av en föräldraguide från kommunen. Föräldrar som deltar i programmet får under en period av 5-7 veckor tillgång till en webbportal där de individuellt genomgår en kurs. Föräldrawebben startar upp under hösten.

ABC Tonår - Gruppträffar

ABC Tonår är ett föräldrastödsprogram med gruppträffar och syftar till att stärka relationen mellan barn och föräldrar. Utbildade gruppledare kommer att hålla i fyra fysiska föräldraträffar med start den 22 mars 2022. Läs mer om de olika träffarna nedan.

Intresseanmälan

Nedan kan du klicka dig vidare för att göra en intresseanmälan. Antalet deltagare är begränsat. Därför kommer du antingen att delta i grupp genom ABC Tonår eller gå den digitala föräldrastödsprogrammet Föräldrawebben. Är det för många intresserade kan det hända att du skrivs in på väntelistan, så blir du kontaktad nästa gång det finns en plats. ABC Tonår och Föräldrawebben är avsedda för att hållas en gång per termin.

 

ABC Tonår

Träff 1 – Vara tillsammans

 • Att vara tonårsförälder.
 • Hitta sätt att ha tid ihop med din tonåring.

Träff 2 – Bra samtal

 • Lyssna och bekräfta din tonåring.
 • Kommunicera på ett lugnt sätt.

Träff 3 – Välja en lugn väg

 • Må bra som förälder och minska stress.
 • Hantera besvärliga situationer på ett lugnt sätt.

Träff 4 – Hantera problem

 • Att stå kvar som förälder även då du ställs inför utmanande situationer.

 

För att delta i ABC Tonår eller Föräldrawebben behöver du:

 • Kunna ta till dig skriftlig information på svenska.
 • Ha tillgång till mobiltelefon, surfplatta eller dator med internetuppkoppling.
 • Bo tillsammans med åtminstone en tonåring i åldern 13-19 år.
 • Din familj ska EJ ha en pågående kontakt (behandling eller utredning) inom BUP, socialtjänst, första linjens psykiatri, habilitering eller motsvarande verksamhet.

 

Vill du veta mer och anmäla dig?

Under hösten 2022 kommer en del av dessa föräldrastödsgrupper att ingå i ett forskningsprojekt som leds av Karolinska institutet. Läs mer och anmäl dig via länken.

Till anmälan

Två händer som gör en high five
Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats