Start / Omsorg och hjälp / Invandring och integration / Föreningar, engagera dig

Föreningar, engagera dig

Det finns mycket du kan göra för att hjälpa människor på flykt och för att ge dem en bra start här i Vallentuna. Du kan hjälpa till genom att ge stöd, skänka pengar, kläder och saker. Du kan bli språkvän, engagera dig i en aktivitet eller på annat sätt göra skillnad.

Nedan hittar du några sätt, men du kanske har egna idéer, de tar vi tacksamt emot!

Så här kan du engagera dig

Granngårdarnas aktivitetgrupp

Vi kallar oss Granngårdarnas aktivitetsgrupp och vi vill lyfta fram goda idéer och välkomna flyktingar som har kommit till vårt grannskap. Vi har två boenden nära oss i Ekeby för ensamkommande som vi nu träffar, gör olika aktiviteter med och håller på att lära känna.

Kontakt: granngardarna@gmail.com

Kårsta 4H

På 4H i Kårsta arrangerar vi aktiviteter för barn, ungdomar och vuxna. Målet med verksamheten är att möjliggöra en meningsfull fritid. Vi blandar aktivitetsutbudet med allt från läxhjälp till bakstuga eller dans och teater och är alltid öppna för att prova nya aktiviteter.

Kontakt: www.4h.se/karsta

Frivilliga resursgruppen Vallentuna (FRG)

Vallentuna Civilförsvarsförening har kommunens uppdrag att utbilda Frivilliga Resursgruppen som förstärkning när kommunens egna resurser inte räcker till. Gruppen består i dag av 42 aktiva medlemmar. Kommunen har kallat ut gruppen i olika uppdrag vid 12 tillfällen de senaste fem åren.

Kontakt: Sven-Olof Ekström, tfn 070–722 53 17, Christer Ärnhage, Adress: Civil Tuna torg 3

Vallentuna Röda korset

Röda korset bedriver läxhjälp – vuxenstöd i gymnasiets förberedande klasser för flyktingpojkar och flickor. Detta startade februari 2016 och vi deltog även i sommarskolan två veckor efter terminsslut.

Vi behöver rekrytera flera vuxna läxhjälpare. Vi har även haft lästräning för de lägre klasserna på grundskolan och det finns ett stort behov av hjälp.

Kontakt: krets.vallentuna@redcross.se  eller på telefon 08–511 730 40.

Åbybergskyrkan

Nyanländ i Sverige? Vi träffas varje torsdag från kl 15.30 i Åbybergskyrkan, utom när det är lov! Om du är nyanländ ungdom i Sverige och längtar efter att lära känna andra som också är nyanlända och några av oss ledare som är födda i Sverige, så är du välkommen till Nypåstigen. Vi brukar spela fotboll, brännboll, pingis, spel och ibland åker vi på utflykt. Varje gång bjuder vi på fika och pratar lite vid borden.

Du är också välkommen med!

Kontakt: johanna.agestad@gmail.comeller ring på 08–511 747 41.

Centrumkyrkan (Språkcafé)

Vi träffas på fredagar kl. 10–12 i Centrumkyrkan. Vi tränar svenska efter behov, umgås, skrattar och dricker kaffe.

Kontakt: Annika Bertilsson (070–729 39 83) och Harriet Björneheim (070–625 96 15 www.ckvallentuna.se  

Svenska kyrkan Vallentuna församling

Välkommen till Stefansgården, bredvid Vallentuna kyrka.

Titta in på Sankt Steffes Café måndagar kl. 14.30–17.00 och träffa andra ungdomar. Här kan du spela spel, göra läxor eller sitta ner och prata och ta en fika.

Kontakt: Annica Engqvist telefon 08–511 862 06, vallentuna.forsamling@svenskakyrkan.se , www.vallentunaforsamling.se

Svenska kyrkan Össeby församling (Forum)

För dig som vill träffa nya människor. För dig som vill vara en medmänniska. För dig som vill hjälpa till med integration. Välkomna, både ni som bott här länge och ni som är nyinflyttade i alla åldrar. Vi ordnar bland annat utflykter, kunskapskvällar och fadderskap. Du kan välja att vara med i planeringen av olika aktiviteter, eller bara delta i de aktiviteter som passar dig. Svenska kyrkan i Össeby bjuder in. Alla är välkomna!

Kontakt: Josefin Vannérus, josefin.vannerus@svenskakyrkan eller Nicklas Steorn, nicklas.steorn@svenskakyrkan.se om du vill hjälpa till.

Se också hemsidan: https://www.svenskakyrkan.se/osseby/forum och vår Facebooksida: www.facebook.com/ossebyforsamling

Bibliotekets språkcafé

Vi träffas på biblioteket tisdagar kl. 13.30–14.30. Vi fikar tillsammans och samtalar kring något tema t ex höst, mat, siffror. Samtalet styrs av deltagarnas önskemål och språknivå. En bibliotekarie leder gruppen och några medspråkare med svenska som modersmål turas om att delta på träffarna.

Kontakt: anna.fogelberg@vallentuna.se

Brottby SK

Brottby SK fotbollsträning för ensamkommande varje vecka. De har också ordnar Prova på långfärdsskridskor och Prova längdskidor vid flera tillfällen.

Kontakt: www.brottbysk.se

Fritidshjälpen

"Allas rätt till en aktiv fritid". Fritidshjälpen är en förening som arbetar lokalt och aktivt förebyggande mot psykisk och fysisk ohälsa genom att skapa förutsättningar för alla barn och unga att få chansen att utöva sitt intresse. Där av finna en gemenskap och tillhörighet.

Kontakt: www.fritidshjalpen.se

Vallentuna Handbollklubb

Vallentuna Handbollklubb har en öppen Prova på-aktivitet för tonåringar varje fredag kl. 16–17 i Vallentuna Sporthall. Det finns kläder och skor att låna och alla är välkomna!

Kontakt: www.laget.se/vhk

Korpen Vallentuna

Hos Korpen Vallentuna är alla välkomna och vi vill ge alla möjlighet att träna. Träning är enormt viktig både för fysisk som mental hälsa. Träningen förstärker självkänslan och ger möjlighet att utöka sitt nätverk via andra deltagare på gymmet.

Kontakt: 08–514 506 00, info@korpen-vallentuna.se www.korpen-vallentuna.se

Vi ses!(Mötesplats)

En mötesplats för dig som vill träffa nya vänner. Vi fikar, pratar och umgås i Vallentuna Kulturhus på söndagarna mellan kl 14.00-15.30. Alla åldrar är välkomna. Biblioteket ansvarar under hösten för träffarna men tanken är att mötesplatsen ska drivas vidare av deltagarna själva framöver, så välkommen att engagera dig! Pågår den 10 september till 17 december 2017.

Kontakt: anna.fogelberg@vallentuna.se

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats