Hjälpmedel:

Livsmedel och hälsa

Här hittar du information om livsmedelstillsyn, matförgiftning och hälsoskyddsfrågor som till exempel fukt och mögel samt störande lukter.

Miljöavdelningen i Vallentuna kommun arbetar för att du som konsument ska känna dig trygg och säker när du handlar mat. Du ska inte behöva bli sjuk av maten på grund av att den innehåller främmande ämnen eller finns brister i hygienen. Du som konsument ska kunna lita på varumärkningen.

Även hemma i köket är det viktigt att hantera livsmedel på rätt sätt för att undvika att bli matförgiftad. Nedan följer några råd utgivna av Livsmedelsverket:

  • Tvätta händerna ofta och alltid före matlagning, samt direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
  • Laga inte mat åt andra när du är eller precis har varit sjuk.
  • Skölj alltid grönsaker, även de som saluförs som "redan sköljda".
  • Diska skärbrädor och redskap ordentligt, särskilt när du skurit rått kött och kyckling.
  • Disktrasor är grogrund för bakterietillväxt. Byt ut dem ofta, eller tvätta i maskin i 60°.
  • Ha kallt i kylskåpet, temperaturen ska vara max +8 °C.
  • Se till att maten blir ordentligt uppvärmd, minst +70°C.
  • Sätt in tillagad mat i kylen så snart som möjligt. Små mängder varm eller ljummen mat kan ställas in i kylen direkt. Större mängder kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare, eller kylas i vattenbad eller utomhus, om det är kallt.
  • Lägg aldrig den tillagade maten på samma tallrik som du använt för rått kött, vilket är lätt hänt när du grillar.

Sidan granskad den 26 juni 2017