Hjälpmedel:

Parisa knackar på …

Vad är Vallentuna och var är vi på väg?

Kommunstyrelsens ordförande, Parisa Liljestrand, har gjort ytterligare ett stopp på sin upptäcktsresa bland Vallentunas företagare, den här gången hos MX Indoor i Viggeby, så gott som mitt i Vallentuna kommun. Camilla Bäck, tillsammans med familj, förvaltar inomhushallen där ett hundratal besökare kör motocross varje vecka.

Parisa: Berätta, hur började det hela?
Camilla: Det hela började som ett litet grannbestyr. Vi hade egentligen bara tänkt göra en liten bana på åkern för grannbarnen att köra sina fyrhjulingar på och för sonen att träna. Han skulle som 6 åring bli proffs och vi roade oss med tanken om att han i framtiden kunde berätta att det hela började hemma på gården. Idag är hallen anpassad för alla typer av förare, stora som små, de som vill åka för motionen, nybörjare och elitförare.

Parisa: Har ni någon klubb då också?
Camilla: Ja det har vi, men även andra klubbar kommer hit och tränar. Vi har haft klubbar från Norrland och då övernattar de ofta här under sin vistelse. Det finns inte så många hallar i Sverige och den här är den enda i sitt slag. Helt byggd i trä, vi har tagit stor hänsyn till miljöaspekter och hallen är ansluten till Swemo – Svenska Motor och Snöskoterförbundet.

Parisa: Hur gammal måste man vara för att köra?
Camilla: Det är allt från fyraåringar och uppåt, utan slut egentligen, för alla som älskar hopp. Banorna är inte svårkörda, men populäraste målgruppen är ändå ungdomar mellan 10 och 15 år. Under säsongen har vi mellan 100 och150 besökare i veckan, och inför varje år byggs en ny bana i hallen för att återkommande åkare skall få något nytt och fräscht som utmaning.
Årets bana byggdes och designades av VM-banbyggaren Freddy Verherstraeten.

Parisa: Hur släpper man som förälder iväg barnen utan att oroa sig? Hur är skaderisken?
Camilla: Det inträffar olyckor som i alla sporter, men de är aldrig uppe i sådana hastigheter att det blir direkt farligt. Som förälder växer man med det, i början går det inte fort alls. Att följa utvecklingen under tiden som de växer och byter från små till lite större maskiner är roligt, och de lär sig respektera sitt fordon. Och för att det skall vara trevligt även för medföljande föräldrar och syskon har vi dessutom ett kafé som vetter ut mot hallen där man kan sitta i värmen och titta på.

Parisa: Hur ser ni på framtiden?
Camilla: Just nu är det en fritidsverksamhet som är igång under vinterhalvåret och vi vill såklart fortsätta hålla öppet och utveckla. Det skulle vara häftigt om det kunde utformas en gymnasielinje som fokuserar på cross här i Vallentuna, då kunde det byggas elevbostäder så att vi fick hit ungdomar från hela Sverige.

Sidan uppdaterad den 13 april 2018