Hjälpmedel:

Information till dig som har ansökt om äldreboende

Att flytta kan vara en omställning

Att flytta till ett äldreboende innebär en omställning för dig och dina närstående, inte minst känslomässigt. Det är därför viktigt att du börjar bearbeta tanken på att flytta redan nu.

Socialnämndens målsättning är att kunna erbjuda en lägenhet inom tre månader. Ibland går det fortare, men det kan också handla om längre väntan. Har du önskemål om ett specifikt boende får du räkna med längre än tre månaders väntetid.

Under tiden du väntar på en lägenhet kan det vara idé att börja tänka på praktiska detaljer inför flytten som till exempel flytthjälp, eventuell avveckling av nuvarande bostad eller om du behöver en god man.

Hur går det till när du får besked om en ledig plats?

Du får besked om en ledig lägenhet av din boendesamordnare. När du fått besked om en ledig lägenhet bör du titta på den och lämna ett besked till din boendesamordnare inom fem dagar. (Bor du på korttidsboende eller sjukhus kan du behöva lämna besked omgående.)

Information om adress och telefonnummer till det äldreboende där du fått en plats får du av din boendesamordnare. Du eller någon närstående kontaktar boendet för att komma överens om en tid då du kan titta på lägenheten. I vissa fall önskar boendet kontakta dig eller närstående för att boka tid för besök.

Kontraktsskrivning

När du har tackat ja till en ledig lägenhet är det dags att teckna ett hyreskontrakt. För några boenden tecknar du hyreskontrakt med socialnämnden och för andra tecknar du hyreskontrakt med aktuellt boende.

Inflyttning

Inflyttning bör ske inom två veckor från det datum då du fick erbjudande om lägenheten. (Bor du på korttidsboende eller sjukhus kan du få flytta in redan efter någon dag.). Naturligtvis får du flytta in tidigare om lägenheten är inflyttningsklar. Det är viktigt att du och verksamhetschefen kommer överens om vilken dag du ska flytta in. I regel brukar äldreboendena inte vilja ta emot nya hyresgäster på helgerna. Däremot kan du flytta in möbler under en helg.

  • Du betalar hyra och omvårdnadsavgift från och med den dag lägenheten är tillgänglig för inflyttning.
  • Du betalar kostnad för mat från och med den dag du själv flyttar in.
  • Du står själv för inflyttningen.

Alla äldreboenden i Vallentuna tillhandahåller säng och madrass. Vi rekommenderar att du till en början flyttar in det nödvändigaste som sängkläder, hygienartiklar, handduk, lite kläder och eventuellt några möbler. Du kan bo in dig och göra hemmet hemtrevligt allteftersom.

Sidan granskad den 13 oktober 2015