Hjälpmedel:

Digital nattillsyn

Sedan år 2016 erbjuder hemtjänsten digital nattillsyn. Tjänsten är en biståndsbedömd insats som beviljas av din handläggare. Digital nattillsyn är ett alternativ till traditionell tillsyn, där du som kund kan få den hjälp som är anpassad efter dina behov och önskemål.

Vad är digital nattillsyn?

Digital nattillsyn är en trygg och säker lösning som har visat sig vara en uppskattad metod bland brukare runt om i Sveriges kommuner. Metoden gör det möjligt att bo kvar längre i den egna bostaden med ökad trygghet och självständighet. Digital tillsyn är extra bra för dig som vanligtvis upplever att nattsömnen blir störd på grund av nattpatrullens hembesök. Du betalar samma avgift som för traditionell tillsyn.

Hur fungerar det?

När du beviljas digital nattillsyn får du låna en kamera som fungerar i mörker. Kameran installeras i ditt hem med mobilt bredband. I samband med installationen får du hjälp att förstå hur kameran fungerar. Det är endast behöriga som kan använda kameran så behörighetskontroll sker vid tillsyn. Varje inloggning registreras.

När kameran är aktiv så loggar hemtjänsten in för att se om du sover lugnt i din säng. Om hemtjänsten ser att du behöver hjälp så gör de ett hembesök hos dig. Det sker ingen inspelning, kameran kan inte ta upp ljud och den är endast aktiv under de tider som du och hemtjänsten har kommit överens om.

Om tekniken inte fungerar ersätts tillsynen med personliga besök av hemtjänsten. Du kan när som helst välja att avsluta insatsen.

Hur ansöker jag om digital nattillsyn?

Om du vill ansöka om insatsen, vänligen kontakta en biståndshandläggare via kommunens växel: tfn: 08-587 850 00.

Om du redan har nattillsyn beviljad och har frågor kring insatsen, vänligen kontakta enhetschefen för den kommunala hemtjänsten, tfn: 08-587 854 74.

Sidan uppdaterad den 13 oktober 2017