Hjälpmedel:

Med demokrati som kulturkrock – en föreläsning om utanförskap

Årets folkbildare, Mustafa Panshiri, är polisen från Linköping som just nu reser runt i Sverige och föreläser om integration och utanförskap. Målet är öka kulturförståelsen och vad vi kan göra för att mötas över kulturgränser. Den 6 november kom han till Vallentuna.

När Mustafa Panshiri kom till Sverige från Afghanistan hade han aldrig i sitt
11-åriga liv hört talas om begreppet demokrati. Han visste inte heller hur man levde i ett sekulariserat samhälle och fick ingen handledning i hur han skulle hantera den nya kulturen. Denna erfarenhet blev han påmind om under 2015 när Sverige tog emot 35 000 ensamkommande ungdomar, och där en majoritet av dem kom från hans hemland. Mustafa Panshiri bestämde sig då för att agera och har nu en vision om att träffa varenda ensamkommande ungdom i Sverige, och samtidigt föreläsa om demokrati och vilka kulturkrockar som kan uppstå kring det.

– Mustafa Panshiri är en begåvad föreläsare som engagerat berättar om sina egna upplevelser. Han tar bland annat upp känslan av utanförskap, sin dröm om att bli polis men också sin förståelse för den rädsla och misstänksamhet som ensamkommande ungdomar kan känna för det svenska samhället, bara av den anledningen att de inte förstår. Mustafa Panshiri lyfter den viktiga frågan om demokrati och hur vi kan få en större förståelse när vi möter personer med andra erfarenheter än oss själva, säger Cecilia Lindelöf, integrationssamordnare på Vallentuna kommun.

Den 6 november höll Mustafa Panshiri tre föreläsningar i Vallentuna – en för kommunens medarbetare, en för ensamkommande ungdomar samt en för allmänheten. Samtliga föreläsningar hölls i Kulturrummet på Vallentuna Kulturhus.

Sidan uppdaterad den 26 oktober 2017