Hjälpmedel:

Att säga nej gör skillnad

Under veckan startades en informationskampanj runt om i landet för att minska ungdomars tillgång till alkohol. Mellan valborg och skolavslutningarna kommer budskapet "Att våga säga nej betyder att du bryr dig!" spridas i Vallentuna via flygblad, affischer samt via sociala medier för att uppmärksamma nära vuxna i dessa frågor.

Som nära vuxen är det bra att fundera på vad ditt barn kommer att göra den sista april. Under Valborgshelgen kommer några tonåringar att dricka alkohol för första gången. En del av dem har fått alkohol av en närstående.

I dagarna har alla vårdnadshavare som har en 14-åring hemma fått Tonårsparlören 2018. Den ger dig som nära vuxen tips på hur du kan agera och prata om bland annat alkohol med din tonåring. Du som inte har fått den kan gå in på www.tonarsparloren.se och beställa hem eller läsa mer om ungdomar och alkohol. Tonårsparlören finns också att hämta gratis på närmaste systembolag.

Det här kan du som nära vuxen göra;

  • Bjud inte på alkohol och köp inte ut.
  • Var intresserad och lyssna på din tonåring. Visa kärlek och visa att du bryr dig!
  • Var tydlig och sätt gränser, stå på dig!
  • Ta hjälp av andra föräldrar och prata kring exempelvis fester, alkohol och tider att vara hemma.
  • Kom ihåg - tonåringar bryr sig om vad deras föräldrar säger, även om det inte alltid verkar så.
  • Nattvandra.

Vad gör kommunen för att ungdomar ska kunna känna sig trygga på kvällar och helger?

Under kvällar och helger finns fältgruppen ute och rör sig bland ungdomarna. Fältgruppen arbetar förebyggande och uppsökande i offentliga ungdomsmiljöer med syftet att skapa trygghet, förebygga missbruk och kriminalitet samt vara ett stöd för ungdomar som befinner sig i riskzonen. Målgruppen är tonåringar som går i skolan eller är bosatta i Vallentuna kommun.

Även nattvandrare rör sig ute, främst under fredag- och lördagskvällar. Vill du veta mer om nattvandringen? Kontakta Fältgruppen via e-post: faltgruppen@vallentuna.se

Sidan uppdaterad den 26 april 2018