Hjälpmedel:

Lugnare nätter med nattkamera

Kamera i sovrummet i stället för hembesök på natten? Det erbjuder fler och fler kommuner. Vallentuna kommun håller just nu på med en förstudie för att utveckla en egen modell för fjärrtillsyn om natten.

I arbetet med att utveckla utbudet av digitala tjänster håller Vallentuna kommun på att ta fram ett alternativ till traditionell tillsyn på natten. Med hjälp av modern kamerautrustning kan nattpersonalen göra tillsyn utan att komma hem till kunden och därmed ge en bättre nattsömn. Flera andra kommuner i Sverige har idag detta arbetssätt och man har sett stora fördelar, både för kund och personal.

- Målet med projektet är öka tryggheten för våra kunder. De får en bättre nattsömn utan risk att bli väckta när personalen tittar till dem, och vår personal får möjligheten att ge tätare tillsyner. Eftersom bilarna används mindre blir också miljöpåverkan mindre, säger Leo Savela, projektledare på Socialförvaltningen.

Kameran fungerar i mörkret

Tjänsten använder en kamera som fungerar i fullständigt mörker och som monteras på lämplig plats i bostaden. Tillsynen sköts av hemtjänsten, som loggar in via en dator eller surfplatta och ser genom kameran att allt verkar lugnt. Om hemtjänsten ser något avvikande eller tekniken inte fungerar åker personalen hem till kunden.

När nattkameror dök upp för några år sedan möttes de först av viss misstänksamhet, vem ville vara övervakad i sovrummet? Men reaktionerna i de kommuner där man testat kamerorna har varit väldigt positiva.

- Det vi gör nu är en förstudie hos ett begränsat antal kunder för att se hur vi kan arbeta med fjärrtillsyn på bästa sätt, och hur det upplevs av kund och personal. Målsättningen är att vara klara med förstudien under våren 2016, säger Leo Savela.

Sidan granskad den 12 november 2015