Hjälpmedel:

MIVA Secondhand öppnar upp i nya lokaler!

Det ska bli kul att öppna på tisdag, säger Somphong med ett leende. Entusiastiskt visar han upp den nya lokalen som ligger i det röda huset på Hjälmstavägen 8B - alldeles i närheten av centrala Vallentuna. Butiken har fyllts med kläder, skor, väskor, leksaker och prylar som har donerats av Vallentunas invånare. Arbetet med att förbereda inför premiäröppningen pågår för fullt.

Somphong är en av totalt 11 arbetstagare som arbetar på MIVA Secondhand, en av kommunens dagliga verksamheter. Arbetet är strukturerat och organiserat och arbetstagarna vet precis vad som ska göras. Först måste varorna tas emot och grovsorteras efter säsong, sedan ska de sorteras i olika boxar och prisklasser för att sedan märkas med prislappar och hängas upp i butiken.

– När arbetstagarna kommer hit får de ge önskemål om vad de vill göra. Man kan till exempel arbeta i sorteringsrummet, stå i butiken, sitta i kassan, hjälpa till med ekonomin, dela ut reklam, packa upp varor, stryka kläder, köra till återvinningen eller kontrollera att elektriska apparater fungerar som de ska, säger Sofia Gerdin, personal på MIVA Secondhand.

Verksamheten har ett tydligt system över prislappar och färgkoder så att arbetstagarna vet exakt hur länge varorna har hängt framme i butiken. Om varorna inte säljs inom en viss tid skänks sakerna vidare till en stor secondhandbutik i Upplands Väsby eller till hemlösa i Stockholm.

Priserna i butiken är förmånliga. Syftet är snarare att skapa en bra arbetsmiljö och utvecklande verksamhet för de arbetstagare som deltar i dagligverksamhet. Pengarna som kommer in genom försäljningen går direkt tillbaka in i verksamheten igen.

– Ibland åker vi iväg på utflykter. Vi har varit på Skansen och i Furuvik bland annat. Det roligaste är att hjälpa till med ekonomin och att dela ut reklam, säger Somphong.

På tisdag, den 23 januari, är det premiär! Då är alla välkomna. Butiken slår upp dörrarna kl. 10 och det bjuds på lite tilltugg och dricka.

– Vi hoppas att många nyfikna Vallentunabor kommer förbi och säger hej, avslutar Sofia och Somphong innan de återgår till sitt arbete för att färdigställa det sista i butiken.

Sidan uppdaterad den 22 januari 2018