Hjälpmedel:

Stark, sund och trygg - uppskattat hälsoprojekt i Vallentuna

 

I snart åtta veckor har 24 engagerade seniorer kämpat sig igenom ett antal gympass i syfte att stärka både kropp och själ. De är alla deltagare i det hälsoprojekt som i höstas startades av socialförvaltningen och Sports Club Vallentuna. Och satsningen verkar redan ha gett resultat!

– Det känns fantastiskt att jag har kommit igång med träningen! Nu är jag motiverad till att göra någonting och röra på mig. Vi har fått testa på så många olika saker. Jag tror att för många har övningarna varit helt främmande. Man vill gärna komma igång, men man vet inte var man ska börja. Men nu vågar jag mer, säger Eva Pettersson, en av deltagarna i projektet.

Sedan starten i september har gruppmedlemmarna fått pröva på allt från vattengymnastik till styrke- och konditionsövningar kombinerat med koordination och balans. Passen avslutas alltid med en gemensam fika över en kopp kaffe. Målet är att hjälpa deltagarna att hitta motivation till att stärka både den fysiska och sociala hälsan genom träning och gemenskap.

– Projektet har gått över förväntan och varit en fantastisk upplevelse. Jag var med under den första intervjun med alla deltagare och skillnaden är enorm på den här korta tiden. Från att flera av deltagarna haft orsaker till att säga nej till träning har de vänt till ett rungande ja från alla. Hela projektet har flutit på bra och här finns personal som kan sin sak. Det är viktigt att man är delaktig och kan inspirera till att testa nya saker, säger Mikaela Lundkvist, marknadskoordinator på Sports Club Vallentuna.

Syftet med samarbetet är att stärka seniorer till ett friskare, aktivt och mer självständigt liv. I veckan var även kommunstyrelsens ordförande Parisa Liljestrand där för att för att ta del av deltagarnas tankar och åsikter kring hälsoprojektet.

– Det har varit ett värdefullt besök för mig. Vi hade en dialog kring hur vi tillsammans kan arbeta för att förebygga ohälsa och sjukdomar hos äldre. Det är viktigt att vi investerar i projekt som resulterar i samhällsnytta. Jag vill gärna att vi fortsätter med liknade satsningar där vi fokuserar på att stärka både social och fysik hälsa hos våra invånare. Det ökar livskvalitén, säger Parisa Liljestrand.

Nu börjar det närma sig slutet av projektet. Det är två veckor kvar och sedan kommer testerna som gjordes i början att göras om igen. Resultatet kommer därefter redovisas för kommunen. Deltagarna har även blivit erbjudna att teckna ett medlemskap för att fortsätta sin träning under samma upplägg – en gång i veckan tillsammans i grupp.

– Träningen har gett mig en starkare kropp. Dessutom har det varit väldigt roligt! Både för umgänget och för att jag nu är motiverad till att fortsätta träna. Jag tror nog att alla i gruppen önskar att de kan fortsätta när projektet är slut, avslutar deltagaren Inger Relin Lindblad, dricker upp det sista av kaffet och går sedan tillbaka för att fortsätta träna. En gång till – fast nu på eget initiativ.

Sidan uppdaterad den 30 november 2017