Hjälpmedel:

Färdtjänst

Du som har stora svårigheter att färdas med buss, tunnelbana och pendeltåg har rätt till färdtjänst. Du kan söka färdtjänst på två olika sätt, dels färdtjänst inom hela Stockholms län och Riksfärdtjänst som täcker hela landet.

Färdtjänst inom Stockholms län

Du som vill resa inom Stockholms län har nu möjlighet att ansöka elektroniskt direkt på webben. Elektronisk ansökan kan minska handläggningstiden med 1-3 dagar. Det finns fortfarande möjlighet att ansöka manuellt om du vill. Vallentuna kommuns färdtjänsthandläggare utreder och handlägger behovet, men beslut fattas av färdtjänsten i Stockholms läns landsting. Färdtjänsttillståndet kan användas inom hela Stockholms län.

Så ansöker du

Börja med att kontakta din läkare för att få ett läkarintyg.

Läkarintyget skickar du sedan till Vallentuna Kommuns färdtjänsthandläggare. Därefter ska en ansökan fyllas i. Det finns två sätt att fylla i ansökan:

- Elektroniskt med hjälp av e-legitimation på Vårdguidens webbsida.

- Manuellt genom blankett.

Ansöka elektroniskt

När läkarintyget inkommit till färdtjänsthandläggaren aktiveras ansökningstjänsten och du kan då logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster (fd Mina Vårdkontakter). För att göra ansökan behöver du

  • din e-legitimation
  • ett användarkonto hos 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster

  • När du är inloggad hittar du ansökan under Övriga tjänster i menyn (om du inte hittar rubriken för färdtjänst har inget läkarintyg registrerats).
  • Klicka sedan på Ansök om färdtjänst. Fyll i ansökan och bifoga fotografi. Därefter kontaktar du en färdtjänsthandläggare i kommunen och bokar ett möte för utredning.

Ansöka manuellt

Du kan även ansöka om färdtjänst manuellt via en blankett du får hemskickad när läkarintyget har inkommit. När du fått blanketten kontaktar du en färdtjänsthandläggare i kommunen och bokar ett möte för utredning.

Skicka manuell ansökan till:
Vallentuna kommun
Socialförvaltningen
186 86 Vallentuna

Om du har frågor?

Om du har frågor kring färdtjänst är du välkommen att kontakta växeln på Socialförvaltningen. Se kontaktuppgifter i högermarginalen.

Riksfärdtjänst

Vill du söka Riksfärdtjänst går du in på självserviceknappen till höger och laddar ner blankett.

Sidan granskad den 12 augusti 2016