Hjälpmedel:

Konstkuben: Karin Häll

Skulpterade skridskor av Karin Häll

Karin Häll
Skulptur

Karins egna skridskor från barndomen har varit utgångspunkten för skulpturen Skridskor. De är rörande i sin klumpighet, de är några storlekar för stora och har skenor som knotiga grenar. De skridskor hon åkte med på den spolade fotbollsplanen i det lilla industrisamhället i Västmanland har blivit obrukbara, men har fått ett eget liv och en egen berättelse.

"Mitt arbete speglar ett universellt samspel där människans föränderlighet sätts i fokus, konstverk som på olika sätt förhåller sig till skenbilder och livsvillkor. Varje verk har sin egen berättelse där utgångspunkten har varit att beskriva en samhällsföreteelse eller ett enskilt tillstånd. Jag arbetar i skilda material och använder mig av enkla återkommande, ofta arketypiska, symboler och påståenden, för att låta det igenkännbara laddas med ambivalens. Människan är ett vanedjur och det mest absurda och oväntade kan, i fall de rätta förutsättningarna finns, bli norm. I samma stund som normens makt synliggörs får sig också vanans makt en törn."

I Konstkuben visar Karin Häll också en mobil skulptur, som långsamt snurrar med hjälp av en motor, "Planeter och solvarv". "Verket består av garntofsar, nylonlina och fem kepsar varierande svart och vitt plastmönster, komponerat efter hur ljus och skugga faller på planeter beroende på deras position till solen. Kepsarna är metaforer för planeter och den mänskliga huvudformen samt människans plats i universum.

Bakgrunden till verket är människans förhållande till språk, och identitet: det italienska ordet för huvud är testa och syftar på idéer och tankeaktiviteter. På tyska är ordet för huvud kopf och refererar till den yttre skallformen. Detta leder till frågor om språkbilder och speglingar av kulturella identiteter."

Karin Häll bor och arbetar i Stockholm. Hon har ställt ut på flera konsthallar runt om i Sverige och utomlands. I vår deltar hon i konstmässan Supermarket, Europas största konstmässa för konstnärsdrivna gallerier och utställningsplatser.

Länk till Karin Hälls webbsida

Datum/tid: lör 7/3 - ons 22/4
Plats: Konstkuben, Vallentuna Kulturhus
Pris: Fri entré
Arrangör: Vallentuna konstförening i samarbete med Kultur Vallentuna Vid frågor om evenemanget kan du kontaktacharlotta.abrahamsson@vallentuna.se eller 08-587 853 57