Hjälpmedel:

Europeiska handigolfeliten kommer till GolfStar Lindö

Publik, media och intresserad allmänhet är välkomna till Golfstar Lindö den 4–6 augusti för att se de imponerande handigolfspelarna göra upp om årets Swedish Open-titel i Sveriges största internationella golftävling för personer med funktionsnedsättning. Cirka 60 spelare från ett tiotal europeiska länder kämpar om titeln. Värd för årets upplaga av Swedish Open for Disabled är Golfstar Lindö och Huvudstadens Golfklubb.

Den internationella handigolftävlingen Swedish Open for Disabled har lockat både den svenska eliten och ett antal skickliga internationella spelare under drygt 20 år. Tävlingen avgörs i sex olika klasser beroende på golfhandicap och funktionsvariation. Det är ett av European Disabled Golf Associations (EDGA) officiella event under 2018 och ingår i den europeiska rankingen för handigolfare.

Deltagarna har funktionsvariationer som amputerad, cp-skada, synnedsättning, stroke, kortväxt och rullstolsburen. I år är det dessutom första gången tävlingen har en kategori 2-klass för personer med intellektuell och neuropsykiatriska funktionsvariationer.

Handigolf i Sverige för bredd och elit

Swedish Open for Disabled spelas vartannat år och är en del av Svenska Golfförbundets handigolfverksamhet. Funktionsnedsättning eller inte – alla som vill ska kunna spela golf. Förbundet verkar därför för att utveckla handigolfen både för bredd och elit, med målet att öka antalet utövare och göra det till en naturlig del på golfklubbarna runt om i landet.

Genom materialet Handigolf – Se möjligheter utbildas golfklubbar och tränare i att starta handigolfverksamhet och på bästa sätt ta emot golfspelare med någon form av funktionsnedsättning och behålla dem i golfklubben. För tävlingsspelare finns Handigolf Tour, en riksomfattande tävlingstour bestående av fyra deltävlingar och en final. Sverige har också två handigolflandslag (kategori 1 och 2) som haft stora internationella framgångar och flertalet mästerskapstitlar genom åren. Landslagsspelarna är handigolfens största inspiratörer. De visar på ett påtagligt sätt hur golfen hjälpt dem till ett friskare och bättre liv där träningen och spelet har stärkt dem i kampen att leva med och övervinna sin funktionsnedsättning.

Hållpunkter

Lördag 4 augusti: Ankomst och inspelsvarv
Söndag 5 augusti: Första tävlingsronden 18 hål, klockan 8.30
Måndag 6 augusti: Finalrond 18 hål, därefter prisutdelning, klockan 8.30

Läs mer om tävlingen här på Lindö GolfStars hemsida:

LindöGolfStar

Välkomna!

Sidan uppdaterad den 17 juli 2018