Hjälpmedel:

Fritidsnämnden och föreningarna pratar jämställdhet

I den jämställdhetskartläggning som fritidsförvaltningen håller på att ta fram syns det tydligt att arbetet med jämställdhet skulle kunna bli mycket bättre. Den 24 oktober bjuder fritidsnämnden in samtliga föreningar med barn- och ungdomsverksamhet för att prata jämställdhet.

Av de bidragsberättigade föreningarna som i huvudsak bedriver lagidrott är det endast 32 % av deltagarna som är tjejer. Detta framgår av den jämställdhetskartläggning som fritidsförvaltningen nu håller på att arbeta fram. Målet är att utveckla arbetet med jämställdhet för att skapa en meningsfull fritid för alla i Vallentuna kommun.

Två gånger om året bjuder fritidsnämnden alla föreningar med barn och ungdomsverksamhet till ett möte. Mötet har varje gång olika teman och temat för höstens möte är jämställdhet.

-En fördom vi ofta möts av är att jämställdhet på något sätt handlar om att kvotera bort män från föreningens styrelse, eller att det handlar om att killar inte ska få spela på de bästa tiderna. Det är ju inte det som det handlar om! Det handlar ju om attityder, det handlar om att få bort machokulturen i föreningar och fatta att föreningsverksamhet kan bli så mycket starkare om alla inkluderas, menar Josef Rosengren lokalstrateg på fritidsförvaltningen.

Till mötet kommer organisationen Make equal som börjar med att hålla en föreläsning om hur verksamhet kan öppna upp för ett jämlikt och inkluderande deltagande. På ett pedagogiskt sätt redogör de för begrepp som jämlikhet, inkludering, intersektionalitet samt normkritik och normkreativitet.

Efter föreläsningen har flera distriktsförbund bjudits in för ett panelsamtal. Bland annat kommer Stockholms innebandyförbund.

Sidan uppdaterad den 17 oktober 2017