Hjälpmedel:

Akut foderbrist i torkan

Foto: Ann Johansson

Det torra vädret har skapat stora problem för våra bönder och andra djurägare. Gräset växer inte tillräckligt bra och vi står nu inför en akut foderbrist.

Vallentuna kommun vill försöka hjälpa till och har identifierat några områden på kommunens mark som skulle kunna lämpa sig för att betas eller ta foder ifrån. På kartan nedan finns några av dessa områden inringade. De flesta områdena är i dagsläget inte stängslade. Om du har behov av foder är det bästa att själv åka ut och på plats bedöma om markerna uppfyller ditt behov. 

Det finns även en del annan ängs- och hagmark på kommunens mark som skulle kunna lämpa sig för bete. Kontakta Anders Dagsberg på telefon 08-587 851 27 eller e-post anders.dagsberg@vallentuna.se för mer information.

Karta över möjliga betesmarker på kommunal mark 

Ladda ner karta över möjliga betesmarker som pdf

Har du egen mark för skörd över och vill hjälpa till?

Det har startat en mängd olika initiativ på Facebook för att hjälpa markägare som har foder och djurägare att snabbt och enkelt komma i direktkontakt med varandra. Om du har egen mark över, eller förslag på annan mark som skulle kunna användas så kan du gärna tipsa om det i någon av grupperna nedan.

"Foderhjälpen 2018" - Facebookgrupp där medlemmarna hjälps åt att förmedla foder.
"Betesmark åt betesdjuren" - Facebookgrupp med syfte att synka ihop mark med djur i Uppland.

Läs mer om torkan på Lantbrukarnas riksförbunds (LRF:s) webbplats: www.lrf.se/torka

Sidan uppdaterad den 9 juli 2018