Hjälpmedel:

Har du bostad att hyra ut?

Genom Privatspåret Norrort, ett samarbete mellan Täby, Vallentuna, Norrtälje Vaxholm och Danderyd, har du som privatperson möjlighet att hyra ut din bostad eller en del av din bostad till nyanlända. 

Vi letar i första hand efter lägenheter, men vi är också intresserade av rum och hus. Kommunen står för kontraktet och är även parternas kontaktperson. Allt som rör bostaden ska kommuniceras via kommunen. Eftersom kommunen är mellanhand, så är det viktigt för oss att veta om något inte fungerar. Det är också för att du som värd ska kunna känna dig trygg.

Villkor för att det ska vara intressant:

  • Hyran ska vara likvärdig med hyran i bostäder hos allmännyttan och privata bostadsföretag
  • Vi vill skriva kontrakt på minst ett år, gärna längre
  • Omöblerat eller möblerat spelar ingen roll
  • Du ska ha fått tillåtelse av din bostadsrättsförening eller värd om du får tillåtelse att hyra ut i andra hand.

Vem är hyresgästen eller hyresgästerna?

Hyresgästen eller gästerna kommer att vara nyanlända flyktingar, vuxna ensamstående, par eller familjer (inte ensamkommande barn).

Tänk på det här när du hyr ut

  • Andrahandsuthyrning får bara ske med hyresvärden eller bostadsrättsföreningens tillstånd.
  • Hyran måste vara skälig vilket innebär att den ska vara likvärdig med hyran i bostäder hos allmännyttan (det kommunala bostadsbolaget) och privata bostadsföretag på orten.
  • Det är förstahandshyresgästen eller bostadsrättsinnehavaren som ansvarar för bostaden gentemot fastighetsägaren medan Vallentuna kommun ansvarar för bostaden gentemot dig som uthyrare/hyresvärd.

För mer information om vilka lagar och regler som gäller vänligen se länk till hyresnämnden till höger under mer information.

Hur går jag tillväga?

Vi ber dig att först läsa igenom "Tänk på det här när du hyr ut", ovan. När du gjort det ber vi dig fylla i formuläret som du hittar via länken till höger under "Självservice".

Efter att vi tagit emot din intresseanmälan hör vi av oss. Är det av intresse kommer vi även vilja boka in en tid för besiktning.

Sidan uppdaterad den 28 september 2017