Hjälpmedel:

Inspiration till integration

Tillsammans med ett 20-tal verksamheter, sociala nätverk, språkcaféer och sportaktiviteter bjöd Vallentuna kommun den 19 november in till en heldag under parollen Inspiration till integration. Samtalen om hur vi tillsammans kan skapa förutsättningar för så god integration som möjligt studsade mellan väggarna i Traversen och Vallentuna teatern.

- Det är verkligen bra att vi som arbetar med detta har möjlighet att träffas och inspireras av varandra. Integration är ju något vi skapar tillsammans, sa Erik Strömberg från Brottby SK, en av föreningarna som var representerade.

Klockan 10.30 öppnades Vallentuna Teater med att närmare 50 personer från Vallentuna Gospel och Össeby Gospel stämde upp till sång på scenen. Därefter bjöd konferenciern Håkan Mossberg upp kommunalrådet Parisa Liljestrand för att hälsa alla välkomna:

- Egentligen ska jag inte hälsa alla välkomna, utan egentligen ska jag säga tack! Jag firar nämligen 30 år i år. Ja, inte till åldern, utan i tiden jag varit i Vallentuna. Och är det något som jag upplevt i vår kommun så är det att jag är välkommen!

Näst på tur var Cecilia Lindelöf, integrationssamordnare, som berättade hur läget ser ut i världen. Hon redde också upp en del begrepp och informerade om de lagar och regler som kommunen har att förhålla sig till.

20-tal verksamheter, sociala nätverk, språkcaféer och sportaktiviteter

Därefter välkomnades alla de verksamheter, föreningar och församlingar upp som deltog under dagen. Bland de föreningar som fick presentera sin verksamhet mer ingående var Farkhondeh tjejförening, en nystartad förening som arbetar med tjejer och kvinnors rättigheter. Bakom initiativet står Maryam, 14 år, från Afghanistan.

- Tjejer från Afghanistan vet inte om sitt eget värde, de har ingen information om sina rättigheter. De måste få veta. Därför startade vi Farkhondeh tjejförening.

Maryam fick också komma upp på scenen strax efter i ett scensamtal med nyanlända. Maryam kom till Sverige för ett år sedan. Tillsammans med sex andra nyanlända, däribland Hamed Safizada, svarade de på frågor om hur det är att komma till Sverige och Vallentuna samt vad de tycker behöver göras för att skapa god integration.

- Vi måste lyssna på ungdomarna. Därför planerar vi att starta ungdomsråd för integration, med syfte att stötta och påverka integrationsarbetet och mottagandet av nyanlända flyktingungdomar i Vallentuna kommun. Vi planerar att arbeta i nära samarbete med Cecilia på kommunen, berättade Hamed Safizada som kom till Sverige för tre år sedan.

Under lunchen fanns alla föreningar i traversen och visade upp, svarade på frågor och ställde själva egna frågor till varandra. Bland annat deltog Granngårdarna, Brottby Tillsammans, Farkhondeh tjejförening, Flyktingvän, Kårsta 4H, Frivilliga resursgruppen Vallentuna, Ungdomsrådet, Bibliotekets språkcafé, Åbybergskyrkan, Centrumkyrkan, Svenska Kyrkans församlingar i Vallentuna och Össeby, Vallentuna kommun, Kultur Vallentuna, Nova, Brottby SK, Vallentuna Handboll, Fritidshjälpen, Röda Korset, Optimus, Vallentuna Kulturskola och Kultur Vallentuna/Boulevardteatern.

Till musik av Slagverksensembler från Vallentuna Kulturskola välkomnades alla åter in till Teatern efter lunchen och när tonerna ebbat ut hoppade Kodjo Akolor upp på scenen. Kodjo, som är uppväxt i Vallentuna, höll ett inspirerande framförande om vikten av att våga förändra.

Vallentuna kommun vill rikta ett stort tack till alla medarrangörer och till alla som medverkade både före, under och efter den här dagen. Det har blivit ännu tydligare att det är vi tillsammans, alla som kan och vill, som skapar ett integrerat och välkomnande Vallentuna.


Kodjo Akolor inspirationsföreläste


Slagverksensemble spelade på scenen


Scensamtal med nyanlända

Sidan uppdaterad den 22 november 2016