Hjälpmedel:

Johanna är en internationell talang

Hon kom som forskare från Kina för en doktorandtjänst i Sverige, men bestämde sig för att starta företag inom livsmedelsindustrin. Nu har Johanna Guo utsetts som en internationell talang i Stockholmsregionen för sin tofuproduktion, som sedan 2014 finns stationerad i Vallentuna.

Ett ton sojabönor per dag. Produktionen av tofu låter inte vänta på sig i företaget Yi-Pin Soyas lokaler i västra delen av Vallentuna tätort. Sedan drygt två år tillbaka jobbar grundaren, Johanna Guo, där tillsammans med åtta heltidsanställda med tofutillverkning, efter att deras tidigare lokaler i en av grannkommunerna blev för små. Jämfört med när företaget startade för 20 år sedan, då Johanna Guo tillsammans med sin man, Chengen Lu, började laga tofun i sitt hem, producerar de nu tofu i en lokal på 6 000 kvadratmeter. Och ambitionen är att fortsätta växa.

– När vi startade företaget handlade det främst inte om att producera och sälja, utan om vilka näringsrika produkter vi människor behöver få i oss för en hälsosam livsstil. Det gav oss insikten att vi kunde tillverka en produkt med högt näringsvärde, och med tiden har vi vuxit eftersom vi hela tiden vill förbättras och utvecklas. Som forskare har jag även kontakt med olika universitet och myndigheter för att testa produkternas kvalitet, berättar Johanna Guo.

Hon nämner att de har regelbunden kontakt med Institutet för jordbruks- & miljöteknik (JTI) i Uppsala, men även med Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, som har sitt säte i Stockholm. Sojabönorna köper de in från Frankrike, detta för att säkra kvaliteten, men tanken är öka andelen svenska råvaror i produktionen. Nu vill hon gärna se att företaget också fokuserar på samverkan med andra företag, gärna lokala, för att bygga nätverk och samarbete.

– Ända sedan vi flyttade vår verksamhet hit till Vallentuna har vi känt att det var ett bra val. Förutom att kommunen är till stor hjälp har vi också fått hjälp av flera företagare här i området i olika situationer. Nu känner vi att nästa steg är att skapa nya kontaktytor och lära känna de företag som finns i kommunen. Genom samverkan tror jag att vi kan komma långt, berättar Johanna Guo.

På tisdagen var Parisa Liljestrand (M), kommunstyrelseordförande, och Magnus Isberg, kommunens näringslivsutvecklare, på besök hos Yi-Pin Soya och fick ta del av deras produktion och arbete.

– Det känns jättespännande att vi har tofutillverkning inom kommunens gränser och att Yi-Pin Soya är så öppna för att samverka med fler lokala företag. Det här visar att Vallentuna finns med i produktionsledet och att det är möjligt för fler växande företag att etablera sig här. Kanske är vi inte långt borta från att äta lokaltillverkade veganbullar eller sojabaserade smoothies, säger Parisa Liljestrand (M), kommunstyrelsens ordförande.

Fakta om Tofu:
Tofu är en produkt gjord på sojabönor och ses som en basingrediens i flera asiatiska länder, bland annat i Japan. Den produceras både i mjuk och hård konsistens och kan användas som alternativ till ost eller kött. Tofu är rik på protein och har låg fetthalt. De senaste åren har tofu blivit uppmärksammad som en del i den veganska kosten.

Sidan uppdaterad den 17 mars 2017