Hjälpmedel:

Lokala mjölkbönder får kungligt pris

Det är en utmaning att leverera mjölk i högsta kvalitetsklass. För att lyckas krävs noggrannhet, god djurhållning och en teknik som fungerar. Det har mjölkbönderna Björn och Susanne Anderson i Markim förstått, som efter 23 år av prickfri mjölkproduktion nu på måndag, 27 mars, ska få ta emot LRF mjölks guldmedalj, ett pris som delas ut av kungen.

De spelar en avgörande roll i samhället och har en lång tradition av att vara landsbygdens bas. Situationen för mjölkbönderna har under de senaste åren inneburit stora utmaningar, både när det gäller mjölkpris och ett dalande intresse bland yngre generationer. För att ge uppmärksamhet till och hylla mjölkböndernas arbete tilldelas därför varje år ett pris till bönder som har lyckats leverera mjölk i toppklass i minst 23 år. Och i år blev det dags Björn och Susanne Anderson från Stora Lundby.

– Det är klart att det känns kul. Att leverera kvalitetsmjölk är inte alltid det lättaste, men med mycket noggrannhet och en omsorg om djuren kan det gå, och det har vi lyckats med, berättar Björn Anderson.

Det var 1982 som Björn Anderson tog över gården som sjätte generationen på Stora Lundy. Kort därefter började Susanne att jobba där och inte långt senare blev de ett par.

– När jag växte upp jobbade min pappa med mjölkproduktion och med Susannes genuina kointresse var det inte svårt att fortsätta att vara mjölkproducent. Utmaningar har ju funnits, men det har också gett oss mycket, inte minst genom relationen till djuren, förklarar Björn Anderson.

Vid prisutdelningen ska både Björn och Susanne Anderson närvara, vilket innebär att de fått hyra in tre personer att ta hand om deras jobb på gården.

– När man ska göra någonting krävs det alltid planering. Det är mycket som kan hända under tiden, men det går. Det här är den livsstil som vi har valt, berättar Björn Anderson.

Utöver LRF mjölks guldmedalj har Susanne Anderson även fått utmärkelsen Årets Djurskötare av tidningen Husdjur och Ladugårdsförmännens Riksförbund. Hon har också utsetts till Årets landsbygdskvinna av Hushållningssällskapet.

Sidan uppdaterad den 24 mars 2017