Hjälpmedel:

Med anledning av rådande värmebölja

Nu när värmen har kommit och det råder så kallad värmebölja är det många som njuter. Värmebölja är det när temperaturen stiger över 27 grader flera dagar i följd. Ofta kan inomhustemperaturen stiga mer än utomhustemperaturen.
Dessa höga temperaturer innebär att vi svettas mer än normalt. Det är därför viktigt att dricka mycket. Det är också viktigt att tillföra kroppen salt.

Riskgrupper

För riskgrupper är höga temperaturer och framförallt värmeböljor extra påfrestande för kroppen.

Äldre

Äldre dricker i allmänhet för lite. Därför är det extra viktigt vid varmt väder att se till att få i sig vätska. Vätsekdrivande mediciner ökar behovet. Du som är anhörig eller arbetar inom vård och omsorg kan hjälpa till genom att påminna och servera dryck. Även kaffe och te ger vätska.

Rådgör med läkare

Du som lider av hjärt-, kärl- och lungsjukdomar som kol, astma eller andra kroniska lungproblem är extra känslig för höga temperaturer. Risken för akuta hjärt- och lungbesvär liksom stroke ökar. Rådgör med din läkare om hur du ska bete sig under en värmebölja. Det kan finnas restriktioner kring hur mycket vätska du får inta.

Råd kring nyfödda

Det är viktigt att barnet inte blir för varmt. Finns det ett rum som är svalare än andra där du bor, så använd det. Nya råd rekommenderar att barn inte sover i vårdnadshavares säng vilket kan vara extra viktigt att följa under en värmebölja. Tänk också på att det kan bli mycket hett under sufletten på en barnvagn, särskilt om du lägger en filt över.

Svalkande tips

• Ta en sval dusch.
• Spola insidan av handleder med kallt vatten.
• Ta ett kallt fotbad.
• Doppa en handduk i kallt vatten och lägg runt nacke, armhålor eller ljumskar.

Sök läkare!

Värmeutmattning kan i sin tur utvecklas till värmeslag som kan vara livshotande om man inte får vård. Varningstecken är rödflammig hy, snabb puls och kraftigt förhöjd kroppstemperatur.

Tänk ändå på att försöka undvika onödig förbrukning och att använda vattnet smart.

Bra att veta:

1. En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.
2. För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.
3. Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.
4. Det går åt ca 50 liter vatten för en maskin tvätt.
5. Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.
6. Stockholmare gör i snitt av med 200 liter vatten per dag.

Sidan uppdaterad den 13 juli 2018