Hjälpmedel:

Succé för Light My Future

Vallentuna Teater var fullsatt torsdag 11 maj när föreställningen Light My Future visades för både skolklasser och särskilt inbjudna gäster. Representanter från både kulturrådet och kulturdepartementet fanns på plats och de nyanlända elevernas framträdanden möttes av rungande applåder och en märkbart rörd publik.

Föreställningen Light My Future är slutkulmen på ett längre Skapande skola-projekt som har pågått sedan i höstas. I projektet har elever på Optimus, Vallentuna skolenhet för nyanlända elever, i samarbete med Boulevardteatern satt upp en föreställning med sång, dans och berättelser.

Light My Future är en rolig, underhållande, rörande och modig föreställning. Eleverna har själva fått skriva dikter och sånger till föreställningen, och de är även med och sjunger, dansar och agerar. Genom Skapande skola-samarbetet med sångaren och dansläraren Mikael Zifa Eriksson som också har pågått under året, har eleverna fått lära sig olika afrikanska danser som framförs i föreställningen.

- Genom arbetet med Light My Future har jag haft förmånen att få lära känna Optimus fantastiska och modiga elever. De är unga, men många av dem har tragiskt nog redan fått en vuxen människas erfarenheter. De har ingen mamma och pappa som sitter i publiken och peppar dem, ändå vågar de gå upp här på scenen och bjuda på sig själva och på en fantastisk föreställning, säger projektledare och Skapande skola-samordnare Vesna Stanisic.

Elevernas texter i föreställningen är ärliga och med mycket känslor. De skriver från hjärtat med sina egna ord, som i smakprovet nedan i dikten Luktar sand.

Luktar sand (Text: Muhammed Z.)

Jag hör kvitter, och tänker att dom längtar
Jag hör alla skratta och de är snälla mot varandra
Jag kan se att människor ler och de sitter tillsammans på en bänk
Ja, vi blev på riktigt vi... Ja, vi blev på riktigt vi
Jag ser inte människor går ensam längre
Och de sitter tillsammans – på platser på bussen
Ja, vi blev på riktigt vi... Ja, vi blev på riktigt vi
Det luktar sand – efter duggregnet
Och de ser fin regnbåge i stan
Detta kan lugna mig – och jag kan sjunga
Och jag pryder mitt liv

Tema Möt världen/Fair play

Årets tema för Skapande skola är Möt världen/Fair play. Möt världen syftar till att fördjupa och stärka demokratiuppdraget i skolan och ytterligare öppna upp skolan för nyanlända elever och olika kulturer. Fair play handlar om att vara schysst mot varandra, att visa respekt för varandras olika kulturer och även om jämlikhet mellan flickor och pojkar, förklarar Vesna Stanisic.

Om Optimus

Optimus är Vallentunas skolenhet för nyanlända elever. Hit kommer eleverna så snart de har anlänt till Sverige. Här får de grundläggande kunskaper i svenska och några andra skolämnen. Efter en tid slussas de successivt ut i vanliga skolor.

Om Skapande skola

Skapande skola är ett stadsbidrag som syftar till att stärka samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet. Målet är att eleverna ska få tillgång till kulturens alla uttrycksformer och att deras möjligheter till eget skapande ökar. Skapande skola utgör ett komplement till skolornas egen kulturbudget. I Vallentuna samordnas Skapande skola-projekten via en särskild samordnare som delar sin tjänst mellan barn- och utbildningsförvaltningen och kulturförvaltningen.

Läs mer om Skapande skola-projektet Light My Future

Sidan uppdaterad den 12 maj 2017