Hjälpmedel:

Tänk om - nationell kampanj om unga och alkohol

Valborg är ett av de tillfällen på året då många minderåriga dricker alkohol. Nu deltar Vallentuna kommun i Folkhälsomyndighetens informationskampanj för att minska ungdomsdrickandet.

Under 2015 deltar Vallentuna kommun i Folkhälsomyndighetens informationsinsatsen Tänk om, som handlar om föräldrar, tonåringar och alkohol. Arbetet startar till valborg och fortsätter vid skolavslutningen, sommar och festivaler, skolstart, höstlov och halloween samt nyår. Vid dessa tillfällen är risken för att unga ska dricka alkohol högre än vanligt. Insatsen kan till exempel synas i form av tidningsannonser, affischer och lokala aktiviteter.

- Kampanjen riktar sig i första hand till tonårsföräldrar i Vallentuna. I undersökningar har man sett att de flesta föräldrar tror att de kan påverka sin tonåring genom att prata om alkohol i tonåren. Och det stämmer. Tonåringar bryr sig om vad deras föräldrar säger – även om det inte alltid verkar så i stunden, säger Fredrik Sandell, trygghetssamordnare i kommunen.

- Ett konsekvent nej till alkohol från föräldrar har nämligen visat sig vara en gräns som tonåringar inte bara förväntar sig, utan även drar sig för att passera. Vi vill därför uppmana dig som är förälder att berätta för din tonåring vad du tycker är okej eller inte kring alkohol, säger Fredrik Sandell.

Föräldratips inför valborg

  • Prata med andra föräldrar om fester, alkohol, tider att vara hemma m.m.
  • Visa att du bryr dig om din tonårings planer.
  • Förklara vad du är rädd ska hända om din tonåring dricker alkohol.Stå på dig.
  • Tonåringar förväntar sig att föräldrar sätter gränser.
  • Kom ihåg – tonåringar bryr sig om vad deras föräldrar säger, även om det inte alltid verkar så.

Fler tips och fakta om alkohol och tonåringar finns på kampanjens webbplats.

Sidan uppdaterad den 28 april 2015