Hjälpmedel:

Vallentuna i topp på lista över företagsamhet

Vallentuna är en av Sveriges mest företagsamma kommuner, enligt Svenskt Näringsliv. Speciellt inom välfärdssektorn - där vi tillhör den absoluta sverigetoppen.
– Det är såklart jätteroligt, och något som motiverar oss att sikta ännu högre, säger Magnus Sjögren (bilden), näringslivschef på Vallentuna kommun.

Svenskt Näringsliv undersöker årligen företagsamheten i Sverige.
På listan över kommuner med störst andel företagsamma människor inom välfärdssektorn finns Vallentuna på sjätte plats. På samma lista, men som enbart gäller företagsamma kvinnor, är vi landets fjärde bästa kommun.

- Det är väldigt glädjande att vi är en attraktiv kommun för företagare. Vi vill skapa så bra förutsättningar som möjligt för företag att etablera sig och verka i Vallentuna. Det är mycket positivt också att så många kvinnor ser möjligheterna här, säger Magnus Sjögren.

Enligt undersökningen räknas 7,2 av 1000 personer i Vallentuna som företagsamma inom välfärdssektorn. Siffran är ännu större när det gäller enbart kvinnor: 10,6 av 1000 personer.

I undersökningen räknas en människa som företagsam om ett av en rad olika kriterier uppfylls. Till exempel genom att inneha en F-skattesedel eller vara delägare i ett aktivt handelsbolag. Med välfärdssektor menar Svenskt Näringsliv en rad skattefinansierade tjänster inom vård, skola och omsorg (SCB:s och Ekonomifaktas definition). Siffrorna avser år 2015.

Sidan uppdaterad den 6 april 2016